<p>Het bestuur van de voedselactie is er klaar voor. Foto: Eva Schipper</p>

Het bestuur van de voedselactie is er klaar voor. Foto: Eva Schipper

Voedselactie; help mensen in armoede de winter door

AALTEN - Stichting Dorcas zet zich landelijk al jaren in voor de strijd tegen armoede. Zo ook met de landelijke voedselactie voor mensen in Oost- Europa. Daar kampen mensen met werkloosheid, armoede en eenzaamheid. Vrijwilligers zetten zich in om deze mensen te helpen de winter door te komen. Ook in de regio Aalten zetten ieder jaar vijftig vrijwilligers zich in voor de voedselactie. René Rots, Ans Rots, Hanneke Houwers en Marian Holtman vormen samen het bestuur van de voedselactie regio Aalten. Ze vertellen graag over de plannen van dit jaar. 

Door Eva Schipper

Normaal gesproken kunnen klanten van de Albert Heijn en Jumbo in de winkel producten kopen voor de actie. Deze producten worden vervolgens in pakketten verwerkt en worden vervolgens getransporteerd naar Oost-Europa. “Dit jaar gaat het helaas niet meer op deze manier.” Dit jaar staan de vrijwilligers van de voedselactie op vrijdag 5 en 6 november in de de Albert Heijn en de Jumbo met een QR-code. Klanten kunnen dan een bedrag doneren aan het goede doel. Bij de stand is nog wel te zien welke producten voor welk bedrag gedoneerd worden, zodat men er nog wel een beeld bij heeft. Het bestuur vindt het jammer dat het niet meer op de manier zoals vroeger georganiseerd kan worden, maar het heeft ook voordelen.

“Met het geld worden namelijk producten gekocht in het land zelf. Dit is erg positief. Ten eerste scheelt het enorm in transportkosten. Daarnaast profiteren lokale ondernemers van de aankopen. Ook is het veel beter voor het milieu dat de pakketten niet vanuit Nederland vervoerd worden, maar lokaal ingekocht worden.” Naast economische en milieu overwegingen, is het voor de ontvangers van de pakketten wellicht ook prettiger. Voorheen kregen zij pakketten met Nederlandse producten. In deze pakketten zaten producten als biscuits, limonade, macaroni en blikgroenten. “Het kwam voor dat de mensen de producten niet kenden, door lokaal te kopen zijn de mensen bekend met de producten.”

Door corona doen minder vrijwilligers mee met de actie. Om deze reden komt het bestuur dit jaar vrijwilligers te kort. Er worden dan ook nog mensen gezocht om op vrijdag 5 tussen 8.00 en 20.00 uur en zaterdag 6 november tussen 8.00 en 18.00 uur twee uur bij de stand te staan in een van de twee supermarkten. “Iedereen die twee uurtjes over heeft zou van harte welkom zijn om te komen helpen.” Het bestuur doet in het bijzonder een oproep aan scholieren en jongeren. “Jullie zijn natuurlijk ook van harte uitgenodigd om te komen helpen.” Ze doen de suggestie om deze uren in te zetten voor de maatschappelijke stage. Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden via dorcas.aalten@hotmail.com. Scholieren die willen helpen mogen een mail sturen naar hetzelfde mailadres, maar graag met de vermelding van maatschappelijke stage. 

Het bestuur bedankt de Jumbo en de Albert Heijn dat ze meewerken met voedselactie. Ze benadrukken de reden waarom ze zich graag inzetten. “We helpen hiermee de mensen in armoede de winter door en dat vinden we een prachtig doel. Help je ons mee?”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden