Gerda Brethouwer, links, neemt de behangrol in ontvangst van Joke, Ineke, Corrie en Henriëtte Dwarshuis (van links af). Foto:  Lineke Voltman
Gerda Brethouwer, links, neemt de behangrol in ontvangst van Joke, Ineke, Corrie en Henriëtte Dwarshuis (van links af). Foto: Lineke Voltman

Behangrol vertelt het verhaal van de onderduik

Algemeen

AALTEN - Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten heeft vrijdag 22 oktober een bijzondere aanvulling op de collectie het museum ontvangen: een behangrol van zo’n tien meter met heel veel tekeningen, gemaakt door Ydo van der Schoot. De tekeningen zijn gebaseerd op de onderduikperiode van de Groninger Cor Dwarshuis en de in Franeker geboren Van der Schoot tijdens de tweede wereldoorlog op boerderij ‘De Huurne’ van de familie Enserink in Harfsen, een gezin met dertien kinderen, van wie er enkele in het verzet zaten.

Door Lineke Voltman

Cor Dwarshuis kreeg uiteindelijk een relatie met Jo, een dochter van de familie, en trouwde met haar op 9 september 1948. Ter gelegenheid van het huwelijk bood Van der Schoot de behangrol aan het bruidspaar aan.

Verhaal van vader tijdens de oorlog
Bij het opruimen van ‘De Huurne’, na het overlijden van hun moeder, vonden de vier dochters, Joke, Ineke, Corrie en Henriëtte de behangrol. Corrie: “De rol vertelt eigenlijk het verhaal van onze vader, die in 1942 vanuit Groningen naar Harfsen kwam om onder te duiken tot en met de bevrijding. Ineke: “We vonden het jammer om het te bewaren en er niets mee te doen, dus we wilden het schenken aan een museum. Toen we gingen googelen waar het het beste tot zijn recht zou komen stuitten we op het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. We hebben contact opgenomen en na een bezoek van Ina van het museum aan de ‘Huurne’ waren ze zo enthousiast dat ze het heel graag wilden hebben. Daarnaast had ik nog een oude poster van Nederland, uitgegeven door de Stichting 40-45, waarop allerlei gebeurtenissen uit de oorlog zijn afgebeeld, zoals het bombardement van Rotterdam, de slag om Arnhem en het afvoeren van gevangenen naar concentratiekampen. Ook deze poster gaat naar het museum.”

‘Van boerderij naar hartje stad’
Ineke: “Onze moeder heeft ook haar herinneringen opgetekend voor de kinderen en kleinkinderen, het gaat over de ontmoeting met Cor, de oorlogstijd en haar verhuizing naar Groningen. Het is een mooi vormgegeven boek met de titel ‘Van boerderij naar hartje stad’. Daarvan krijgt het Onderduikmuseum ook een exemplaar.”

Onderduik tentoonstelling
Gerda Brethouwer, directeur van het museum, is blij met de nieuwe aanwinst . “Ik zie het vandaag voor het eerst, uiteraard had ik wel foto’s gezien maar in het echt is het nog mooier. Het is eigenlijk een soort stripverhaal dat je uit kunt rollen. Het is een uitermate mooie aanvulling van onze collectie, omdat het op een laagdrempelige manier laat zien hoe het onderduiken op een boerderij was. De familie gaat nog wat teksten erbij maken. In de toekomst wordt het een belangrijk onderdeel van een nog te maken tentoonstelling over de onderduik in ons museum. We bedenken nog hoe we een tien meter lange behangrol, waar de tekeningen verticaal opstaan, het beste kunnen presenteren. Het doek is nogal kwetsbaar, dus we kunnen eventueel de tekeningen printen op doek of papier en het origineel achter glas tentoonstellen. Maar het zal nog wel enkele jaren duren voor deze expositie te zien is. Tot die tijd zullen de foto’s van de tekeningen op onze website te zien zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant