Esther Schuurman naast Daniëlle Stokkers en Maarten Overkemping van Kanjers voor Kanjers. Foto:  Karin Stronks
Esther Schuurman naast Daniëlle Stokkers en Maarten Overkemping van Kanjers voor Kanjers. Foto: Karin Stronks

Esther loopt 2166,30 euro bij elkaar voor Kanjers voor Kanjers

DINXPERLO – Esther Schuurman (52) heeft op zondag 17 oktober in Lissabon, Portugal, een halve marathon gelopen. Dat is op zich al een mooie prestatie, ze loopt pas hard sinds anderhalf jaar. Ze glimlacht niet zonder trots: “Het leek me een leuk idee om de halve marathon te koppelen aan een goed doel, dus heb ik besloten om sponsoren te zoeken voor Kanjers voor Kanjers. De halve marathon was een mooie uitdaging voor mezelf, het zoeken van sponsoren voor het goede doel ging hartstikke goed. Ik had gehoopt op een bedrag van 1000 euro, het werd uiteindelijk meer dan het dubbele bedrag! Zo fijn, met heel veel dank aan alle donateurs!”

Door Karin Stronks

Op sportpark Zuid, de thuisbasis van de stichting Kanjers voor Kanjers (KvK), zitten Daniëlle Stokkers en Maarten Overkemping, bestuursleden van KvK, te wachten op Esther Schuurman. Zij komt naar Aalten om de symbolische cheque te overhandigen. Maarten: “We zijn heel blij met initiatieven zoals deze. Esther heeft uit zichzelf deze actie ondernomen. Ze heeft in Lissabon in het Kanjers voor Kanjers tenue gelopen, in ruil daarvoor komt ze zo de cheque overhandigen.” 

Daniëlle geeft uitleg over hoe KvK te werk gaat: “Wij steunen projecten in de Achterhoek, voor mensen tot en met 21 jaar, voor kinderen en jongeren voor wie meedoen en sport en spel niet vanzelfsprekend is en voor puur Achterhoekse projecten. We ontvangen aanvragen van instellingen en organisaties of particulieren en gaan altijd kennismaken. We overleggen daarna of de aanvraag binnen onze missie, visie en de beoogde doelgroep past.” 

De aanvragen zijn zeer divers. “Van een dagje uit voor mensen uit de doelgroep, een bakfiets voor een gezin of speeltoestellen met toebehoren op een school voor kinderen met een beperking. Voor deze projecten zijn we afhankelijk van donateurs, bedrijven die ons steunen met geld of materialen en initiatieven zoals dat van Esther.” Of Daniëlle en Maarten enig idee hebben hoeveel Esther bijeen heeft gebracht luidt het antwoord: “Geen idee. We laten ons verrassen. Wat het bedrag ook is, we zijn er blij mee!” 

Esther arriveert, er wordt koffie geschonken, ze vertelt desgewenst over haar ervaringen met het hardlopen en over Lissabon. “Anderhalf jaar geleden ongeveer ben ik begonnen met hardlopen. Gewoon, voor mezelf, met een app van Evy. Na verloop van tijd kwam ik op het idee om een halve marathon te gaan lopen en ben gaan kijken waar dat zou kunnen. Het mooiste is in een grote stad, dacht ik, bij een mooi evenement. Dan heb je een doel om naartoe te werken.” 

Op een website stuit ze op Lissabon, 17 oktober. En ze bedenkt dat de prestatieloop wel gecombineerd zou kunnen worden met een sponsoractie voor een goed doel. “Ik ken collega’s die meedoen met de Kanjer Mountain Challenge, zo kwam ik op het idee om voor Kanjers voor Kanjers te gaan lopen. In ruil voor een mooi tenue! Dus ben sponsoren gaan zoeken, heb taarten gebakken voor mensen als een bepaalde mijlpaal werd bereikt, mijn buurvrouw Waltraud zorgde voor publicatie in de krant, heb sponsoren gezocht die een logo op mijn tenue wilden plaatsen. Nou dat ging heel goed!” Ze traint rustig door, de langste afstand die Esther rondom Dinxperlo loopt is 17,5 kilometer. 

De reis naar Lissabon wordt geboekt, Esther is samen met haar man vertrokken op vrijdag 15 oktober, ze hebben samen de stad bekeken, veel gewandeld. Zondag de 17de is het zover, de deelnemers gaan van start op de langste brug van Portugal, de Vasco da Gamabrug, en rennen door de straten van Lissabon. “Ik was volgens mij wel goed voorbereid, heb gehoord dat ik niet te hard van stapel moet lopen, mijn eigen ding moet doen, ik weet ook dat ik geen achttien meer ben… Het was een redelijk vlak parcours maar rond de 16 kilometer kregen we te maken met ‘vals plat’, veel lopers gingen wandelen, ik ben rustig doorgelopen, het ging wel goed, al vind ik zelf dat ik loop met ‘zwabberbenen’… De eindtijd viel mee, ben onder mijn streeftijd geëindigd, 2.27 uur.” 

Ze is na de halve marathon niet helemaal kapot. De finish is op het Praça do Comércio, een groot plein in Lissabon. Er stond veel publiek tijdens de laatste vijf kilometer, er waren dranghekken geplaatst. “De volgende ochtend was ik wel wat stijf bij het opstaan maar de spierpijn viel mee. Of ik nu blijf hardlopen? Ja ik wil het wel bij gaan houden. Misschien volgend jaar weer ergens een halve marathon gaan lopen…” 

Moment suprême nadert. Esther pakt de enveloppe in haar handen. “Ja, de streeftijd heb ik gehaald. Het streefbedrag ook!” Ze haalt langzaam de symbolische cheque tevoorschijn en onthult het bedrag van 2166,30 euro. Daniëlle en Maarten applaudisseren spontaan, een brede lach komt tevoorschijn bij allebei. “Dit is een prachtige bijdrage, wat een mooi resultaat! Mede met dit bedrag, wat echt ontzettend de moeite waard is, kunnen we mooie projecten realiseren voor onze doelgroep. We zijn hier superblij mee, heel hartelijk bedankt!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden