People Are People - Depeche Mode (1984)

People Are People - Depeche Mode (1984)

Onvoorstelbaar!

Idioten, krankzinnig gedrag en op geen enkele manier goed te praten. Er zit weer publiek bij de betaalde voetbalwedstrijden in Nederland en dat is voor een klein deel dé aanleiding om zich compleet te misdragen. Vernielingen, op het veld gooien van onder andere gevulde bierglazen en geweld naar fans van de tegenstander, handhavers en pers.

In de eerste maanden vinden zoveel meer van dit soort incidenten plaats in vergelijking met eerdere seizoenen, dat geleerden zich buigen over de redenen van deze toename. Ik ben er van overtuigd dat de coronaperiode, de lockdown en de beperkingen deels de extreme toename van geweld heeft gevoed. Zou je het kunnen vergelijken met wilde dieren die opgesloten worden en dan na een bepaalde periode in vrijheid gesteld worden? Die gaan dan ook even helemaal ‘los’, vieren dan de vrijheid. Tot zover deze vergelijking, want deze hooligans zijn op geen enkele manier met iets of iemand te vergelijken. Deze groep leeft normaal gesproken ook van geweld en hebben dat noodgedwongen een behoorlijke tijd moeten onderdrukken en alles komt er nu uit. Als een pan die overkookt, alles gaat eruit en dat ook allemaal met extreem veel geweld. Richting alles en iedereen, zelfs spelers van het andere team.

In 1984 bracht de synth-new-wave band Depeche Mode de pakkende single ‘People Are People’ uit met een tekst die je op meerdere situaties kunt plakken. ‘People Are People, So Why Should It Be You And I Should Get Along So Awfully’, wij zijn allemaal mensen, maar waarom gaan we zo verschrikkelijk met elkaar om. ‘It’s Obvious You Hate Me, Though I’ve Done Nothing Wrong’, de hooligans kennen hun slachtoffers niet eens, waarom dan die haat? Alleen omdat het een andere club is? Onvoorstelbare bekrompenheid! ‘I Can’t Understand What Makes A Man Hate Another Man, Help Me Understand’, ik snap dit niet en haat al helemaal niet. 

De KNVB heeft een aantal regels bedacht om het geweld tegen te gaan. Hier zijn er nog een paar: geen bezoekers meer van de bezoekende club, alcoholverbod in het stadion en levenslange stadionverboden. Die laatste in heel Nederland, misschien dat het hierdoor iets zal afnemen. Het spelletje is zo mooi en laten we hopen dat deze kleine groep het niet voor de rest gaat verpesten.

Haat is zo’n extreme emotie en is in heel veel situaties compleet misplaatst. Of niet dan?

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden