Afbeelding

Burgerkracht

Algemeen

Onze gemeenschap bruist op veel plaatsen van het leven. Er zit energie in, power. Dat is mij dit tweede coronajaar wel duidelijk geworden. Begin van het jaar wist de Heurnse gemeenschap het verwaarloosde en weinig gebruikte - gaat meestal samen - trapveld om te toveren tot een groen centrum voor jong en oud, een bijzonder project. Heel mooi was bijvoorbeeld hoe er een kinderbestuur werd ingeschakeld dat meedacht en meebesliste over de inrichting en de activiteiten. Bij al de aandacht voor de jongeren zijn de ouderen niet vergeten, het is een voorziening voor jong en oud geworden. Het Heurnse Veld haakt ook heel mooi aan bij de noodzaak van verduurzaming van onze samenleving. Allerlei materialen zijn hergebruikt en de natuurlijke beplanting is prachtig. De begroting zat rond de honderdduizend euro en het overgrote deel heeft De (Dinxperse) Heurne zelf opgebracht. Het project werd ingezonden voor de landelijke Kern-met-pitcompetitie en mede dankzij de grote steun vanuit de samenleving - meer stemmers dan inwoners - werd het Heurnse Veld de landelijke winnaar.

In september werd in Dale de speeltuin naast het Romienendal opgeleverd. Iets minder veelomvattend als het Heurnse Veld, maar ook hier werd weer verbazend veel werk verzet door een groot aantal betrokken inwoners. Na verloop van tijd raakt zo’n speelterrein toch gedateerd en ook is er groot onderhoud nodig. Dat heeft men groots aangepakt en dat terwijl Dale toch ook niet heel veel inwoners heeft. Speeltoestellen, een kunstgrasveldje, jeu-de-boulesbaan en een hek dat voor veiligheid voor de kleinste blagen zorgt werden gerealiseerd. Ook hier, een resultaat om trots op te zijn.

En dan naar het uiterste noorden van onze gemeente, Barlo. Het oude AZC op Groot Deunk kwam in 2017 vrij. De oranjevereniging zag er brood in en wist de raad te overtuigen dat zij het zwembadgebouw voor een euro mocht overnemen. Daarnaast zou een deel van het grote terrein natuurlijk ingericht worden met ruimte voor vogels, insecten en zo meer. Ook hier is het indrukwekkend om te zien hoeveel werk er verzet is door deze toch ook niet grote gemeenschap van een paar honderd bewoners. Meer dan een jaar is er vrijwel elke zaterdag aan gewerkt en het is een parel geworden. Barlo was er trots op en liep vrijwel compleet uit voor de opening begin oktober. Gelukkig kon dat weer met de versoepelde coronaregels.

Het zijn recente voorbeelden waarin bewoners zelf het initiatief nemen en zelf ook de uitvoering oppakken. De gemeente ondersteunt slechts, staat op afstand. Het is en blijft een initiatief van de gemeenschap. En die is er dan ook terecht trots en zuinig op. We noemen dat in beleidsjargon wel overheidsparticipatie, de gemeente draagt slechts een steentje bij, niet meer. Of ook wel DoeDemocratie, Burgerkracht. De raad heeft onder andere voor dit soort burgerinitiatieven het Naoberfonds ingesteld. Op onze website kunt u daar informatie over vinden.

Is onze gemeente dan het Sociale Paradijs? Nee, ik denk dat er ook wel andere zaken te benoemen zijn. Bijvoorbeeld dat steeds meer ouderenorganisaties moeite hebben om actieve vrijwilligers te vinden, zoals onlangs de PCOB. Zo verdwijnt langzamerhand helaas allerlei verenigingsleven terwijl elkaar zo ontmoeten voor veel ouderen heel belangrijk is. En een ander puntje is misschien ook wel dat we ondertussen wel heel veel verenigingsgebouwen krijgen en die worden ook nog eens steeds groter. Of dat op de langere termijn houdbaar is? Ik weet het niet, de tijd zal het leren.

Anton Stapelkamp

PS. Overigens ben ik van mening dat de opkomst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 omhoog moet. Van 59,15% in 2018 op naar de 65%!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant