Helene den Breeker, mantelzorgconsulent. Foto: PR
Helene den Breeker, mantelzorgconsulent. Foto: PR

Helene den Breeker, mantelzorgconsulent gemeente Aalten

AALTEN - Eenieder die langdurig en intensief zorgt voor een kind, partner, ouder of iemand anders is mantelzorger. De mantelzorger kan ervaren dat de zorg zwaar is. Zeker als de zorg langere tijd voortduurt. Vaak gaat de aandacht naar de persoon die verzorgd wordt en niet naar de mantelzorger. Sinds 1 oktober is Helene den Breeker werkzaam bij Figulus-Welzijn. Mantelzorgers kunnen een beroep op haar doen voor ondersteuning.

Wat doet de mantelzorgconsulent?
De consulent biedt ondersteuning aan mantelzorgers in de gemeente Aalten. Zij kunnen alleen goed voor hun naasten zorgen als zij goed voor zichzelf zorgen. De consulent kan een luisterend oor of klankbord bieden. Zij kan informatie, tips en adviezen geven. Waar dat wenselijk is brengt Helene de mantelzorger in contact met een collega binnen Figulus, of met andere organisaties die verder kunnen helpen. De consulent kan bij de mantelzorger thuis op bezoek komen, maar het is ook mogelijk om op locatie een spreekruimte te reserveren. Een telefonische afspraak maken kan ook.

Samen met andere mantelzorgers
Naast individuele begeleiding kan het ook fijn zijn dat mantelzorgers andere mantelzorgers kunnen ontmoeten. Om tips uit te wisselen of gewoon om er voor elkaar te zijn. Daarom worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Zoals het mantelzorgcafé, waar mantelzorgers elkaar ontmoeten en onder het genot van een kopje koffie of thee praten over wat zij belangrijk vinden. Er worden themabijeenkomsten georganiseerd waar relevante informatie wordt gegeven en waar dieper op onderwerpen wordt ingegaan. Ook worden er cursussen voor mantelzorg georganiseerd. Alle activiteiten zijn bedoeld om de zorg goed vol te kunnen houden. Ook voor jonge mantelzorgers liggen er plannen om activiteiten te organiseren zodat zij even kunnen ontspannen in contact met andere kinderen of jongeren die zorgen voor een naaste.

Zorgvrijwilligers
Ter ondersteuning van mantelzorgers is er ook een groep getrainde vrijwilligers beschikbaar. Een zorgvrijwilliger kan ingezet worden om de mantelzorger te ontlasten. Bijvoorbeeld door een poosje bij de zorgvrager te blijven als de mantelzorger er even uit wil voor een boodschap of een bezoekje aan bekenden. De vrijwilliger speelt dan een spel of maakt een wandelingetje met de betrokkene. De beide vrijwillige coördinatoren, Anneke en Korrie, nemen de vragen naar een vrijwilliger in behandeling.

Helene den Breeker, mantelzorgconsulent gemeente Aalten, Tel: 06-10108366 E h.denbreeker@figulus-welzijn.nl


figulus-welzijn.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden