Kinderburgemeester Jurre Tadema en wethouder Martin Veldhuizen openen de Duurzaamheidsdag. Foto: Karin Stronks
Kinderburgemeester Jurre Tadema en wethouder Martin Veldhuizen openen de Duurzaamheidsdag. Foto: Karin Stronks

Eerste Duurzaamheidsdag op vernieuwde gemeentewerf

Repaircafé wint duurzaamheidsprijs

Door Karin Stronks

AALTEN – De eerste Duurzaamheidsdag van de gemeente Aalten gaat op zaterdag 9 oktober, onder ideale weersomstandigheden, om 11.00 uur van start. Kinderburgemeester Jurre Tadema en wethouder Martin Veldhuizen openen de dag door een gezonde shake te ‘fietsen’. Voor Jurre is dit de eerste officiële handeling. Hij glimlacht: “Spannend? Nee hoor, ik hoop dat ik nog veel van zulke momenten mag meemaken!” De Duurzaamheidsdag pas bij zijn slogan; ‘Sport, spelen en meer groen, samen gaan we het doen’. De eerste duurzaamheidsprijs van de gemeente Aalten gaat naar het Repair Café.

Het is rond de klok van elf uur al behoorlijk druk op de gemeentewerf. Voor de officiële opening spreekt wethouder Veldhuizen de bezoekers toe: “Welkom op deze eerste Duurzaamheidsdag!” Hij overhandigt de microfoon aan kinderburgemeester Jurre zodat hij zich voor kan stellen aan de bezoekers. “Hallo, ik ben Jurre Tadema, woon in Dinxperlo en ben elf jaar. Dit is mijn eerste officiële handeling, ik hoop dat ik er nog veel meer mag doen!” Wethouder Veldhuizen geeft enkele bijzonderheden over de vernieuwde gemeentewerf: “Er zijn warmtepompen en zonnepanelen geïnstalleerd, de werf is hierdoor zelfvoorzienend. Voor de dieselmotoren die er nog zijn wordt blauwe diesel gebruikt.” 

Over het programma van de Duurzaamheidsdag zegt hij: “Lodewijk Hoekstra van Eigen Huis en Tuin is hier vandaag te gast en Vincent Schreurs komt iets vertellen over de circulaire economie. Verder ziet u een kar met paarden, hiermee kunt u naar de Admiraal de Ruyterstraat worden vervoerd voor een rondleiding die ook de Dijkstraat aandoet. De wegwerkzaamheden zijn nog in volle gang. Er komt niet alleen grijs maar ook 2800 vierkante meter groen. Tijdens de rondleiding wordt hierover verteld.” 

Er staan twee speciale trimfietsen klaar met een blender op het stuur. In de blender zitten diverse soorten vers fruit. Wethouder Joop Wikkerink komt nog even kijken hoe zijn collega het er vanaf gaat brengen op de fiets. Na het welkomstwoord ‘fietsen’ kinderburgemeester Jurre Tadema en wethouder Martin Veldhuizen een lekkere shake met gezonde inhoud. Ze mogen het sapje zelf opdrinken. Na het officiële gedeelte kunnen bezoekers desgewenst een shake ‘fietsen’ en een kijkje nemen op de duurzaamheidsmarkt, in alle ruimten en bij de materialen en vervoermiddelen van de gemeentewerf. Buiten staat het wagenpark van de medewerkers, netjes gepoetst. Er is een gezellig terras waar bezoekers even iets kunnen drinken en een gezonde versnapering nuttigen. Er worden veel tegels ingeleverd, op deze Duurzaamheidsdag krijgen bezoekers in ruil voor een tegel een plant mee naar huis. 

Om 14.00 uur is het zover, dan wordt voor de eerste keer de Duurzaamheidsprijs toegekend. Veldhuizen: “In het kader van de slogan ‘Daadkracht, Duurzaam en Dichtbij’ hebben wij deze prijs in het leven geroepen.” Een aantal projecten zijn aangemeld voor deze prijs, de gemeenteraad heeft uit de inzendingen drie partijen genomineerd. Gert Smits, De Heurne is genomineerd, vanwege het installeren van zonnepanelen, het gebruik van pompoenen als grondverbeteraars en zijn landwinkel. De stichting Engeveld is de tweede genomineerde, de stichting verzorgt graag het beheer van natuurgebied het Aaltense Goor en Zwarte Veen, waar dit voorjaar zelfs flamingo’s zijn gespot. Als derde is Repair Café genomineerd, in Aalten, Dinxperlo en Bredevoort komt een groep vrijwilligers wekelijks bij elkaar om elektrische apparaten en gereedschap te repareren voor een ‘tweede ronde’. Uit deze drie genomineerden is het Repair Café gekozen als winnaar van de Duurzaamheidsprijs. Met deze prijs is een geldbedrag van 300 euro gemoeid. 

Tot 16.00 uur in de middag is de belangstelling voor de gemeentewerf en de duurzaamheidsmarkt groot. Een groot aantal initiatieven en bedrijven uit de gemeente geven uitleg over hun manier van duurzaam werken. De foto expositie ‘Ode aan het Landschap’ is te zien en leerlingen van Schaersvoorde geven in woord en beeld aan hoe zij erover denken hoe met de omgeving van de Wikkerinkweg moet worden omgegaan. Standhouders, zoals de bijenvereniging en vertegenwoordigers van het Akkerrandenproject, vertellen hoe zij een steentje bijdragen aan een betere wereld en hopen bezoekers te inspireren dat ook te doen. Bijvoorbeeld door de tuin aan te passen en zo te zorgen voor meer biodiversiteit, door energie te besparen en zelf energie op te wekken, door anders om te gaan met afval, door duurzaam geproduceerd voedsel te kopen of door elektrisch te gaan rijden. Ook voor kinderen is er van alles te zien en te doen, zij mogen bijvoorbeeld knutselen met natuurlijk materiaal. De gemeente en alle aanwezigen kunnen terugkijken op een succesvolle en druk bezochte eerste Duurzaamheidsdag.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden