Mark van Eijk, Solar Team Twente. Foto: Bram Berkien
Mark van Eijk, Solar Team Twente. Foto: Bram Berkien (Bram Berkien)

Aaltenaar Mark van Eijk naar zonneautorace door de Sahara

AALTEN - Mark van Eijk (22) uit Aalten gaat deelnemen aan een race voor zonneauto’s in Marokko. In Solar Challenge Morocco neemt studententeam Solar Team Twente het in oktober op tegen andere mondiale topteams. Deze rallyrace van ruim 2500 kilometer dwars door Marokko is een prachtig podium voor de studenten, maar brengt ook veel uitdagingen met zich mee.

Mark is opgegroeid in Aalten en volgde middelbaar onderwijs aan Christelijk College Schaersvoorde. In 2017 verhuisde hij naar Enschede voor de studie Technische Bedrijfskunde aan Universiteit Twente. Nu heeft hij zijn studietijd anderhalf jaar op pauze gezet en zal op 25 oktober aan de start van Solar Challenge Morocco staan. “Na mijn bachelor was het tijd om wat anders te doen. Toen ik de kans kreeg om bij het solar team te solliciteren, wist ik dat ik deze unieke kans niet kon laten gaan.” Als Marketing en Communicatie Manager heeft Mark zich ruim een jaar gericht op het bouwen van de meest efficiënte zonneauto en het delen van het verhaal van het team. Ook was hij medeverantwoordelijk voor de sponsorwerving, waar het project erg afhankelijk van is. 

Wereldkampioenschap
De schok was eerder dit jaar groot voor Mark. Editie 2021 van de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië, het wereldkampioenschap voor zonneauto’s waar het Twentse team al vaak succesvol was, werd door de maatregelen rondom corona afgelast. Zijn droom leek grotendeels in duigen te vallen. De achttien studenten van Solar Team Twente zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij om een zonneauto van wereldklasse te ontwerpen en bouwen. Alle focus ligt daarbij op de race in Australië. “Dat er een streep ging door ‘Australië’, was een enorme klap voor het team”, vertelt Mark. “Het doel waar we al een jaar naartoe werkten, leek weg te vallen. Daar waren we echt even kapot van. We zijn hard op zoek gegaan naar een alternatief en zijn niet gestopt met de productie van de zonneauto. Ik ben erg trots op de gedrevenheid en veerkracht van het team. Het alternatief is dus de Solar Challenge Morocco.” De studenten onthulden de nieuwe zonneauto RED Horizon in juli. De auto heeft slechts drie wielen en weegt niet meer dan 180 kilogram.

Legendarische race door de Sahara
De ruim 2500 kilometer lange rallyrace onder de Marokkaanse zon gaat het uiterste vragen van de zonneauto’s en van de teams. Solar Challenge Morocco wordt een legendarische rally van vijf etappes verspreid over vijf dagen. De race start en eindigt in havenstad Agadir en voert vooral door het zuidelijk deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara. Het team dat de totale afstand het snelst aflegt, wint. De opzet verschilt daarmee van de inmiddels bekende race in Australië. In de World Solar Challenge (3000 kilometer) starten de teams op het punt waar ze de voorgaande dag eindigden. In Marokko leggen alle teams dus dagelijks een etappe af van A naar B. Het concept is vergelijkbaar met de Dakar Rally. Teams uit Delft en Groningen zullen ook aan de start van de race staan.

Ultieme test
De race in Marokko betekent een compleet nieuwe, ultieme test voor RED Horizon. De auto is in eerste instantie ontworpen voor een vlak Australisch landschap. In Marokko zijn de hoogteverschillen groter. Het team zal haar racestrategie en koers daarom flink moeten wijzigen. Mark: “De nieuwe route en het onbekende landschap zijn voor het hele team een grote uitdaging. Het ontwerp van de aandrijflijn van RED Horizon moest herzien worden. Ook voor de strategie van de race begonnen we bij het begin en wisten we nog niet wat ons precies te wachten stond. De evaluaties van de voorgaande races in Australië zijn nu wat minder waard.” Mark kijkt erg uit naar de start in Agadir op 25 oktober.

Over Solar Team Twente
Solar Team Twente is een studententeam van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente en staat in het teken van het zogenoemde ‘Challenge Based Learning’. De achttien studenten zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij en bouwen een door zonne-energie aangedreven auto aan de hand van de reglementen van het wereldkampioenschap in Australië. Dit doen zij om de grenzen van de techniek van tegenwoordig op te zoeken en te laten zien wat hiermee mogelijk is. Het studententeam financiert het project met de hulp van bedrijven.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden