Peace-poster-contest. Foto: PR
Peace-poster-contest. Foto: PR

Ruim 400 leerlingen tekenen voor vrede

Algemeen

DINXPERLO - Op maandag 20 september is de Lions Peace Poster Contest van start gegaan. Ruim 400 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van dertien Achterhoekse basisscholen doen mee aan deze tekenwedstrijd, die georganiseerd wordt door Lionsclub Wisch ‘de Hamalandse Marken’. De achterliggende gedachte bij deze internationale wedstrijd is kinderen bewust te maken van begrippen als vrede en verdraagzaamheid.

Ook scholen uit deze regio doen mee met dit project; IKC De Bosmark en St Liborius uit Dinxperlo, St Jozefschool uit Aalten, De Höve uit De Heurne, De Klimop Lintelo, ‘t Warmelinck IJzerlo en Borckeshof uit Breedenbroek. 

Dit jaar is het thema ‘Wij zijn allemaal verbonden’. De aftrap werd gegeven met het bekijken van de film ‘Skater Girl’. Deze film vertelt het verhaal van Prerna, een tienermeisje dat opgroeit op het Indiase platteland. Als iemand van buiten het dorp voor het eerst een skateboard laat zien, is ze verkocht. Ze moet en zal erop staan, en als er later een skatepark opent in de buurt blijkt ze het ook nog goed te kunnen. Ze droomt ervan om mee te doen aan het nationale kampioenschap, maar als meisje moet ze daar wel voor vechten. 

De film geeft gespreksstof op velerlei gebied, geografisch, cultureel, klimatologisch, maatschappelijk en gaat zeker over menselijk handelen, vasthoudendheid, doorzettingsvermogen, staan voor een ideaal en ‘geloof in jezelf’. En dat is wat kinderen over de hele wereld met elkaar verbindt: ‘We are all connected’.

In de Vredesweek ontwierpen de kinderen een poster die betrekking heeft op het thema van dit jaar. De scholen bepalen zelf welke twee van hun tekeningen afgevaardigd worden voor de Publieksprijs en de prijs van de Vakjury. De Publieksprijs is voor de poster waarop de meeste stemmen worden uitgebracht tijdens een expositie van 2 tot en met 8 oktober in het CIVON Innovatiecentrum in Ulft en online op de website www.wisch.lions.nl. Op 11 oktober komt een vakjury, onder leiding van de Aaltense Kinderburgemeester Jurre Tadema, bijeen om uit de genomineerde tekeningen per klas een winnaar te kiezen. Op vrijdag 15 oktober worden de winnaars bekend gemaakt tijdens een afsluitende bijeenkomst in Innovatiecentrum CIVON in Ulft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant