Voorzitter Rutger Gussinklo op het voetstuk voor gebouw Groot Deunk. Foto: Karin Stronks
Voorzitter Rutger Gussinklo op het voetstuk voor gebouw Groot Deunk. Foto: Karin Stronks

Gebouw Groot Deunk officieel geopend

Algemeen

BARLO – Vrijwel alle inwoners van Barlo zijn aanwezig bij de officiële opening van gebouw Groot Deunk, net als B & W en vertegenwoordigers van verschillende verenigingen uit de buurtschappen. Er worden mooie woorden gesproken, vele malen klinkt er applaus, er is veel waardering voor de tomeloze inzet van vrijwilligers van Oranjevereniging Wilhelmina die het gebouw hebben gerealiseerd. Rutger Gussinklo, voorzitter van de Oranjevereniging wordt letterlijk en figuurlijk op een voetstuk geplaatst, wethouder Ted Kok onthult het bord met daarop de naam en een tekst met een dubbele betekenis. Het Oranjefeest van Barlo heeft na veertig jaar een nieuwe bestemming gevonden.

Door Karin Stronks

Het is een drukte van belang in het opgeknapte gebouw, met een warme, huiselijke uitstraling. Het staat te midden van een prachtig stukje glooiende natuur met fraaie akkerranden, wandelpaden, een kabbelend beekje, drachtbomen en groen. Na een bekertje koffie of thee begeven de aanwezigen zich naar buiten waar onder een bewolkte hemel de nationale driekleur onderaan een vlaggenmast hangt. Muziekvereniging Excelsior Barlo zet desgewenst het Wilhelmus in en tijdens het zingen van de nationaalhymne wordt de Nederlandse vlag gehesen. Na een spontaan applaus spreekt een trotse wethouder Ted Kok de aanwezigen toe.
In zijn speech wordt duidelijk dat hij een kippenvelmoment beleeft, hij zegt dat Groot Deunk een parel van de gemeente Aalten is, met een veelbewogen geschiedenis. “Een recreatiecentrum, zwembad, de boerderij, de Bhagwan, Fikie Wevers, COA, Oranjevereniging Wilhelmina. Het gebouw is in handen gekomen van de gemeente en voor 1 euro overgedragen aan de Oranjevereniging Wilhelmina. Winst voor beide partijen. De Oranjevereniging kan investeren in een mooi gebied, door naoberschap en saamhorigheid, de inzet van vrijwilligers is Groot Deunk gerealiseerd, ik ben er onmundig trots op!” Er klinkt een daverend applaus. Kok overhandigt een prachtig veldboeket aan Annita Bokma, secretaris van het bestuur van Oranjevereniging Wilhelmina.

Rutger Gussinklo, voorzitter van de Oranjevereniging ontvangt een symbolische cheque van Kok, een enveloppe met inhoud, 500 euro. Kok zegt: “Proficiat met dit prachtige gebouw, vier het feest, vier het leven, vier de liefde en vier het samenzijn!” De wethouder mag aan een touw trekken en onthult het bord aan de gevel. De tekst ‘Groot Deunk’ verschijnt, evenals ‘Mooi veur Mekare’, dat in dit kader een dubbele betekenis heeft. Vice voorzitter Herald Luiten neemt de microfoon in de hand. “Dit is niet gerepeteerd, we willen ook nog even iets zeggen. Dat dit een levensproject is van onze voorzitter Rutger. Zes jaar geleden begon het, 150 vergaderingen verder, twee jaar geleden begon de fysieke bouw. Telkens waren er tien, twintig man, vrijwilligers. Rutger was er altijd.” Er wordt een vlonder klaargezet. Herald Luiten geeft aan: “We willen graag onze voorzitter in het zonnetje zetten. Hij mag ‘op de vlonder kroepen’. Een standbeeld kon er niet meer af… Als cadeau mag hij hier de hele dag blijven staan!” Er klinkt applaus. Vanaf een shovel wordt een foto gemaakt. Onder hilariteit van alle aanwezigen glimlacht Herald Luiten: “Ook vertegenwoordigers uit Lintelo, De Haart en zelfs uit Dale mogen op de foto…”
Voorzitter Rutger neemt de microfoon in de hand. Vanaf de vlonder, het voetstuk, vertelt hij over het tot stand komen van Groot Deunk in de huidige vorm. “Het begon in 2014. Mijn zwager Patrick Frenken gaf me een tip, we zijn er direct achteraan gegaan. We hebben de informatieavond bezocht. We hebben de deal met de gemeente gesloten, nog hartelijk bedankt Ted! Met veel enthousiasme hebben we plannen gemaakt en ons op het project gestort. Het ging snel allemaal, handen op elkaar. De samenwerking was prettig, de gemeenteraad ging akkoord met de voorstellen. Een bouwteam werd opgericht met mensen die heel goed konden koffiedrinken maar die ook nog heel handig bleken te zijn… We zijn trots op het resultaat, dankbaar voor de vele donaties, van leden, bedrijven met mankracht of materiaal, 4,5 hectare, mooie natuur rondom ons mooie gebouw… de provincie heeft nog een subsidie verstrekt…er liggen nog meer plannen, voor een omheining, verbeteringen voor het natuurgebied. De historie is goed en minder goed, vanaf nu gaan we mooie herinneringen maken.” Rutger slikt een keer. “Het was een hele bevalling, nu ga ik het lint doorknippen. En ik ben trots dat Ad Brethouwer van de LODO, waar we veertig jaar het Oranjefeest mochten vieren, de bar gaat openen!”

Wethouder Ted Kok onthult het bord. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit