Kunst van Wim Izaks. Foto: PR
Kunst van Wim Izaks. Foto: PR

Insider Art: van outsider naar insider

BREDEVOORT - Koppelkerk wijdt het najaar programma aan Outsider Art en psychische problematiek. 

Van 15 oktober tot en met 19 december staat de gehele programmering van de Koppelkerk in het teken van Outsider Art. Outsider kunstenaars hebben over het algemeen geen kunstopleiding genoten, houden zich vaak op buiten de mainstream kaders, en kamp(t)en vaak met psychische problematiek. Er is werk te zien van twaalf zogenaamde ‘outsiders’, waaronder Anton Heyboer (1924-2005), Wim Izaks (1950-1989), Maurits Sterkenburg, Lionel Plak, Yair Aa, Sijtse Keur en Nol Vonk. 

Outsider Art
De Outsider Art kunststroming is boeiend, veelzijdig en vooral puur. De kunstenaars die tot deze kunststroming worden gerekend zijn vaak net een beetje anders. Meestal kampen ze met psychische problematiek en hebben ze geen officiële kunstopleiding genoten. Ze maken kunst die rechtstreeks uit het hart komt. De passie is voelbaar en een stukje van hun innerlijke wereld wordt zichtbaar.

Van outsider naar insider
Outsider Art wordt vaak nog niet als volwaardige kunst beschouwd en het werk is niet altijd welkom in galeries. Door de kunststroming als Outsider Art te bestempelen worden de kunstenaars als buitenstaanders blijvend op afstand gehouden. Het blijft dan wij (het dominante discours) tegenover zij (de outsiders). De Koppelkerk spreekt daarom liever van Insider Art. Door van Insider Art te spreken, wordt voor kunstenaars de mogelijkheid gecreëerd om hun verhaal te vertellen binnen de beeldende kunst. Dan worden de kunstenaars nergens buiten geplaatst, maar maken ze onderdeel uit van de maatschappij en van de kunstwereld.

Nevenprogramma
Aan de expositie is een breed nevenprogramma gekoppeld, zoals gesprekken met ervaringsdeskundigen, een scholenprogramma, een lezing van de bekende Vlaamse psycholoog Dirk de Wachter, een kunstgeschiedeniscursus, verschillende workshops en twee Literaire Cafés.

Deelnemende kunstenaars
Het werk van de volgende tien kunstenaars is dit najaar te zien in de Koppelkerk: Anton Heyboer (1924-2005), Wim Izaks (1950-1989), deze twee worden niet tot de Outsider Art gerekend maar volgens de Koppelkerk passen zij binnen de kunststroming, Maurits Sterkenburg, Lionel Plak, Regillio Benjamin, Yair Aa, Sijtse Keur, Marcello Pieter Stokhof, Desmond Tjon A Koy, Lidy Besteman, Nol Vonk en Louis Stam. Elke vrijdag, zaterdag en zondag worden om 14.00 en 15.00 uur uitgebreide rondleidingen aangeboden door de expositie. Voor het project wordt samengewerkt met diverse verzamelaars, partners en (zorg)instellingen. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Gemeente Aalten en de Active Health Foundation.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort, looptijd expositie: van 15 oktober tot en met 19 december, openingstijden: vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree Koppelkerk: 6 euro inclusief een kop koffie of thee. Tickets zijn verkrijgbaar via de website.


koppelkerk.nl         

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden