Foto Van Vroeger – Rob de Nijs (1980)

Foto Van Vroeger – Rob de Nijs (1980)

Nostalgisch

De huidige maatschappij is constant in beweging. De tijd vliegt, er wordt van alle kanten aan je getrokken, je moet overal je mening over geven en het liefst meteen op berichtjes reageren, anders denkt de ander dat er iets aan de hand is.

Hoe anders was dat toen ik een opgroeiend jong ventje was. Geboren in 1968, twee Nederlandse televisiezenders, geen computer en dus geen internet. ‘De Wereld Was Niet Groter Dan De Globe Van Vader’. Dat klopte in ieder geval, wist ik veel wat er zich verder in de wereld afspeelde. Deze regel komt uit ‘Foto Van Vroeger’ van Rob de Nijs en elke keer als ik dit liedje luister, bekruipt mij het gevoel van nostalgie. Dan denk ik aan de tijd dat het voor mij een stuk overzichtelijker was.

Ik denk ook aan de jeugd van tegenwoordig en de verhalen van jongeren die het psychisch moeilijk hebben, die een toch wel zwarte kijk hebben op de huidige samenleving. Ze moeten zoveel, iedereen trekt aan ze en ze vinden de rust niet meer. Misschien is dit te kort door de bocht, maar volgens mij komt het daar wel op neer. Ik ga hier niet als een oude man roepen dat vroeger alles beter was, maar het was allemaal wel een stuk duidelijker. Ik denk dat het dat is wat mij aantrekt in de tekst van ‘Foto Van Vroeger’.

Het origineel van dit prachtige nummer is van Udo Jürgens en is getiteld ‘Damals Wollt’ Ich Erwachsen Sein’. De Nederlandse tekst is door Joost Nuissl geschreven en staat op het in 1980 verschenen album ‘Met Je Ogen Dicht’. ‘Hier Heb Ik Nog Een Foto Van Heel Lang Geleden’ zet de toon, er wordt teruggekeken. In het vervolg zitten mooie en passende zinnen, ‘Toch Leek Alles Heel Simpel, Geen Zorgen Geen Twijfel’ en ‘Een Zee Was Een Slootje, M’n Klomp Was Een Bootje’. In het refrein zit een waarheid die wat mij betreft nog steeds actueel is, ‘Kinderen Willen Groot Zijn, Nou Dat Gaat Vlug’. 

Met een fotoalbum op schoot, muziek van toen in de woonkamer en dan mijmeren. Niet dat vroeger alles beter was, maar het was wel makkelijker. Geen zorgen om geld, er werd voor een natje en droogje gezorgd, ik had het echt goed voor elkaar. ‘Diep In M’n Hart Verlang Ik Vaak Naar Dat Kind Terug’... maar dat hebben we allemaal toch wel eens?

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden