Pietenpoetsweekend in 2015. Foto: Leo van der Linde
Pietenpoetsweekend in 2015. Foto: Leo van der Linde

Viering geboorte van Nederland met allerlei activiteiten

Algemeen

BREDEVOORT – In de Commissie Cultureel Erfgoed (CCE) kwam het onderwerp ‘Viering van de geboorte van Nederland (1572 – 2022)’ ter sprake. Inmiddels is een werkgroep onder voorzitterschap van Jos Wessels uit Bredevoort druk bezig met het opzetten van allerlei activiteiten rondom dit gebeuren in het stadje Bredevoort.

Door Leo van der Linde

Jos: “Er is contact gezocht met allerlei verenigingen en musea. Een aantal gesprekken is nog gaande. Het ‘poetsenweekend’ staat al op het programma. Dit is een gebeuren dat past bij de tijdsperiode rond 1572. Elk jaar staat het kampement van de Compagnie Onversaegt bij de Grote Gracht in Bredevoort. Volgend jaar kiest men echter voor een andere locatie. In de periode rond april-mei broeden er ooievaars. Nabij de Grote Gracht staat sinds enige tijd een ooievaarsnest. Hiermee wil men rekening houden. Vrouwen, kinderen en een groep van elders, gestoken in historische kledij, worden bij dit gebeuren betrokken. Het gebeuren rond 1572 tot 2022 is van groot belang in de geschiedenis van Nederland en ook voor Bredevoort als vestingstad.” 

Op 9 december vindt de presentatie van het Jaarboek Achterhoek en Liemers over deze tijdsperiode plaats in de Koppelkerk in Bredevoort. Landelijk verschijnt bij Waanders in Zwolle een boek waarin ook aandacht is voor Bredevoort. In onze regio staat nog een boek op stapel over deze periode in de Vaderlandse geschiedenis. Historische verenigingen houden zich hiermee bezig.

Burgemeester Anton Stapelkamp is betrokken bij de landelijke activiteiten rondom de viering van de geboorte van Nederland. Hij vertelde in de Commissie Cultureel Erfgoed dat inmiddels 35 gemeenten in ons land meedoen aan dit gebeuren. De start is op 24 maart 2022 in Den Briel. Inmiddels zijn ook contacten gelegd met Anholt. Hier bevinden zich archiefstukken over deze tijdsperiode. Uit onderzoek in dit archief kwamen twee tot nu toe onbekende brieven van Willem van Oranje te voorschijn. 

In Bredevoort organiseert men op 9 april 2022 een pubquiz waar in een soort mengvorm vragen gesteld worden over muziek. Hierbij komen vanzelfsprekend ook geschiedkundige aspecten uit de periode 1572 tot 2022 aan bod. Tal van activiteiten staan op de planning, onder andere een St. Jorisconcert, waar Geuzenliederen ten gehore worden gebracht. De Koppelkerk heeft eveneens een programma. 

Op dit moment is er nog niet precies zicht op hoe men dit precies wil inkleden. Eén en ander is ook afhankelijk van de financiën. Rondom dit gebeuren wordt aandacht geschonken aan de keerzijde uit deze geschiedperiode, zoals verdriet en verwoesting. Hier is interessant om hierin een verbinding te zoeken met het heden van onze rechtsstaat.  

Compagnie Onversaegt, pieken poetsen, 2016. Foto: Leo van der Linde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant