Ozcan Akyol signeert zijn boeken. Foto: Leo van der Linde
Ozcan Akyol signeert zijn boeken. Foto: Leo van der Linde

Boeiende lezing Ozcan Akyol in de Koppelkerk

Algemeen

BREDEVOORT - Vrijdag 24 september gaf Ozcan Akyol, ‘Eus’,een boeiende lezing in de Koppelkerk in Bredevoort. Dit was ter gelegenheid van de opening van de nieuwe bibliotheek Aalten.

Door Leo van der Linde

In de weken na de opening werd er een gevarieerd aanbod aan activiteiten georganiseerd. Afsluiting van het feest was de komst van schrijver en columnist Ozcan Akyol. ‘Eus’ ging vrijdagavond in op het belang van lezen en dus het gebruik maken van een bibliotheek. “Het woord (lezen) is mijn redding geweest”, aldus de schrijver, columnist. Hij vertelde over zijn jeugd in Deventer. Zijn beide ouders zijn analfabeet. Akyol: “Mijn vader gaf zijn geld liever uit aan vieux met een cola, dan aan het kopen van een schotelantenne. Veel Turkse landgenoten kochten een dergelijke antenne. Niet in huize Akyol.” 

Dit is voor de schrijver van belang geweest wat betreft zijn latere schrijverstalent. Hij luisterde ’s avonds naar de Nederlandse radio en leerde hierdoor de Nederlandse taal. Dit terwijl zijn  klasgenoten opgroeiden met enkel en alleen de Turkse taal. Op school kreeg hij het advies om de Atheneum-opleiding te volgen, waarbij opgemerkt werd dat het moeilijk zou worden om dit te volgen. Hij zou van anderen hierin weinig ondersteuning vinden, omdat zijn klasgenoten een andere schoolkeuze hadden. Dus het werd de MAVO. 

Ozcan begaf zich op een gegeven moment op het verkeerde pad en kwam terecht in de strafgevangenis Scheveningen. Hier mocht hij van de cipier gebruik maken van de ‘bajesbibliotheek’. Hier werd zijn interesse voor het lezen geboren. Hij volgde de school voor Journalistiek en later zelfs een universitaire opleiding. Het woord, lezen, is uiteindelijk zijn redding geweest. Hij vindt het lezen met name voor de jeugd van groot belang. Met name voor de verdere ontwikkeling. 

Leuke anekdotes werden vervolgens naar voren gebracht, bijvoorbeeld over de traditie zoals het zetten van je schoen voor Sinterklaas bij de schoorsteen. In huize Akyol was geen schoorsteen aanwezig. De schoenen werden maar buiten gezet. Sommigen waren kletsnat of de hond van de buren was er mee vandoor gegaan. In de pauze was er gelegenheid om zijn boeken te laten signeren in het Boekencafé van de Koppelkerk. De zaal was uitverkocht, via een livestream konden geinteresseerden de lezing volgen via een livestream.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant