<p>Foto: collectie Leo van der Linde</p>

Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Gazelle Aalten

AALTEN -  Er kwamen nogal wat reacties, telefonisch, via email en de ouderwetse
brievenbus, over de Gazelle-vestiging in Aalten.

Door Leo van der Linde

Rond 1960 kende men in Aalten een Gazelle-vestiging. Deze stond los van de rijwielfabriek in Dieren. In Aalten produceerde men geen fietsen, wél electro- en motortrucks, drie- en vierwielige trap- en hulpmotorcarriers. Zelfs een Tiny City Car werd in Aalten ontwikkeld. Dit autootje kwam echter nooit in productie. De Tiny City Car werd wel op de automobieltentoonstelling in de RAI Amsterdam gepresenteerd. Het bleef bij een prototype. De vestiging Gazelle Aalten ging in 1960 van start met twaalf man personeel in dienst en breidde later uit tot zestig werknemers. Een bloeiend bedrijf. Sinds de vestiging in 1960 specialiseerde deze zelfstandige Gazelle-vestiging zich in het veelomvattende programma van de truckbouw. Vooral de toenemende omzet in electro-voertuigen en hulpmotorcarriers is hier de oorzaak van geweest. Met name op dit gebied werden steeds meer opdrachten voor de overheid en gemeenten uitgevoerd. Het productieprogramma werd uitgebreid met een afdeling voor de assemblage van zwaardere bromfietsen. Ook ijscokarren werden er gefabriceerd. Bekend was de ijscowagen van ‘Gijsje’, een begrip in Aalten. Ook voor het automerk Ford werkte men. Dit betrof de productie van stuurkolommen. Het bedrijf was gevestigd aan de Dinxperlosestraatweg 64. In een gemeentegids uit 1970 stond de vermelding: ‘N.V. Gazelle voorheen Arentsen en Kölling, producent van vrachttrucks voor langzaam verkeer’.

Namen uit de eerste jaren
De heer Arentsen uit Aalten: “In Aalten werden trucks voor de bakkers- en groenteboeren en veel voor Jamin gemaakt. Wat later zijn er de electrotrucks bijgekomen, o.a. voor Schiphol.” Ook wist hij nog namen te herinneren van de werknemers uit de eerste jaren: A. Peters (chef), W. Peters, A. Hogeweg, M.
Goedhardt, J. Wisselink, dhr. Demkes, H. Ormel, T. Taken, J. Wissink, J. Ribbers, J. Smeenk, A. Stronks, dhr. De Mos, dhr. Harbers, W. Schreurs, J. Mengerink, dhr. Dekker, dhr. Manchoetoe, J. Taken, dhr. Dammers en de heer H. Arentsen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden