Rutger Suir. Foto: Carlijn Gerretschen
Rutger Suir. Foto: Carlijn Gerretschen

‘Vrijwilliger zijn bij de Bibliotheek is heel erg leuk’

Rutger raadt het anderen ook aan

AALTEN - Rutger Suir (67) is vrijwilliger bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort in Aalten. Hier is hij sinds 2019 actief als gastheer en begeleidt hij taal- en computercursussen. Dit laatste doet hij onder andere voor de cursus Klik&Tik en het participatieproject ‘Samen Achterhoek Aalten’. Beide gaan in september weer van start.

Een paar jaar geleden zag Rutger een advertentie in ‘Aalten Vooruit’ waarin de Bibliotheek vrijwilligers zocht voor een aantal projecten waaraan hij graag deel wilde nemen. Dus meldde hij zich aan. Voorheen was hij archiefinspecteur en keek hij of bedrijven zich aan de regels hielden. Iets heel anders dan vrijwilliger dus.

Vrijwilliger zijn
Maar wat houdt dat nou in, vrijwilliger zijn bij de Bibliotheek? Rutger vertelt: “Bij de bibliotheek in Aalten ben ik actief als gastheer en begeleider. Op woensdag zorg ik dat alles klaar staat voor de computercursus ‘Klik&Tik’. Dit is een cursus waarin deelnemers leren omgaan met computer en internet. Dit gaat van het besturen van de muis tot het uitwerken van teksten. Het is belangrijk dat de computers gereed zijn en er een gelegenheid is dat de mensen koffie kunnen drinken. Ook binnen ‘Samen Achterhoek’ ben ik één keer in de week begeleider, bij taalcursussen voor statushouders die inburgeren. Daarnaast ben ik ook een aantal avonden gastheer.”

Bijzonder moment
Het mooiste van vrijwilliger zijn is volgens Rutger de contacten die je legt met anderen en het feit dat je mensen kan begeleiden in hun leerprocessen. “Een heel bijzonder moment was dat mensen herinneringen gingen ophalen over de Tweede Wereldoorlog. Deze kennis was niet alleen van hunzelf, maar ook was het de kennis van anderen die werd gedeeld.” Als mensen erover twijfelen om vrijwilliger te worden, heeft Rutger het volgende advies: “Ga het gewoon doen, want het is heel erg leuk. Ik kan het iedereen aanbevelen, want je komt met veel verschillende mensen in contact. Daarnaast ontlast je ook de professionals.”

Vrijwilliger worden?
Voor het participatietraject ‘Samen Achterhoek Aalten’ dat binnenkort weer van start gaat, is de Bibliotheek nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om te werken met computer en internet en die vaardigheden willen delen met anderen. Je kunt dan als docent Digitale Vaardigheden bijdragen aan het digitaal vaardiger maken van statushouders. Heb je interesse? Bekijk dan de vacature op www.achterhoeksepoort.nl of neem contact op met vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar via 088-0062929.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden