Anton Stapelkamp. Foto: gemeente Aalten

Anton Stapelkamp. Foto: gemeente Aalten

Brief van de burgemeester aan de inwoners

Algemeen

Brief aan de inwoners

Beste mensen,

Het is alweer lang geleden dat ik me via een Brief in deze krant tot u richtte. Corona houdt ons nu al ruim anderhalf jaar bezig en deels zelfs in zijn greep. Ook nu de aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens gelukkig niet meer zo dramatisch hoog zijn, hebben we vrijwel allemaal nog met belemmeringen en beperkingen te maken. De zorgsector staat nog steeds onder druk, al anderhalf jaar lopen zorgmedewerkers op hun tenen door extra patiënten, extra hygiënevoorschriften, extra ziekteverzuim en door medewerkers die zelf in quarantaine moeten. Politie, boa’s, ambtenaren openbare orde en veiligheid en communicatiemedewerkers zijn ook al heel lang zwaarbelast en krijgen af en toe de volle laag van gefrustreerde burgers en ondernemers. Ook van de onderwijssector vraagt corona nog steeds aanpassingen, maar gelukkig kunnen de scholieren en studenten wel weer op school les volgen en elkaar ontmoeten. Al die mensen, en natuurlijk zijn er nog veel meer sectoren getroffen, hebben een bewonderenswaardig aanpassings-, incasserings- en doorzettingsvermogen getoond. Individueel en collectief zijn ze in staat geweest om hun werk voor te zetten in moeilijke omstandigheden. Petje af!

Voor een flinke groep ondernemers en hun medewerkers in onder andere een deel van de horeca, de evenementensector, de reiswereld en de kunst en cultuursector is het niettemin nog steeds flink crisis en dat dus al anderhalf jaar lang. Om af en toe moedeloos en opstandig van te worden. En dan dreigt voor de ondernemers nog het intrekken van de financiële steunmaatregelen. Dat dit emoties oproept is begrijpelijk en als burgemeester en burgervader heb ik er mee te dealen. Valt niet altijd mee, moet ik u bekennen.

Evenementen beperkt mogelijk
Dat merk ik met name rond de organisatie van evenementen. De landelijke regels voor evenementen en ander vermaak zijn nog streng. Afstand houden, toegangscontrole op vaccinatie- of testbewijs, vroege sluitingstijden, maximale aantallen bezoekers, en nog wel meer. Het maakt veel evenementen en feesten zoals we die gewend zijn en waar we hier traditiegetrouw zoveel plezier aan beleven maar beperkt mogelijk. Ook zijn allerlei vormen van vermaak op terrassen verboden. In de eerste zomerweken hebben we die terrasregels nog wat ruim uitgelegd, maar we kregen veel gemopper over ons heen van organisatoren en ondernemers die vonden dat zij dan ook nog wel hun activiteit moesten kunnen organiseren. Als je een organisator een halve vinger geeft vraagt de volgende om een hele vinger en een derde om twee vingers. De sfeer werd zelfs wat grimmig, er werd veel op elkaar gelet en over elkaar gepraat. 25 augustus hebben we daarom in het gemeentelijk beleidsteam de touwtjes weer wat strakker aangehaald en sindsdien handhaven we het landelijke verbod op vermaak op de terrassen strikt. Waarbij al bestaande toezeggingen wel gestand gedaan worden. Niet leuk om te doen maar het geeft rust en duidelijkheid en daar was behoefte aan. Totdat het kabinet met verruimingen komt, mogelijk 13 september, zullen we het hiermee moeten doen. Wat niet wil zeggen dat we niet in overleg met organisatoren kijken naar wat er wel nog kan. Zo zijn er deze zomer toch nog heel wat kleinschaligere activiteiten doorgegaan en zelfs een groter festival als DinXperience kon, zij het aangepast, doorgang vinden.

Zo’n 18.000 inwoners zijn gevaccineerd
De aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zijn landelijk nog veel te hoog. Een 650 mensen die in het ziekenhuis vechten tegen het virus, waarvan een derde op de IC-afdelingen, zorgt voor grote maatschappelijke schade en persoonlijke nood. Vaccinatie beperkt gelukkig de verspreiding van het virus en beperkt in hoge mate de kans om echt ziek te worden. De vaccinatiegraad is in de Achterhoek en dus ook gemeente Aalten vrij hoog, maar nog steeds is in onze gemeente slechts twee derde van de totale bevolking gevaccineerd. Boven de de 12 jaar zijn dat alleen al rond de 4.000 inwoners die nog niet gevaccineerd zijn. Waarvan de meesten tussen 20 en 40 jaar. De redenen zijn divers: omdat men principiële bezwaren tegen vaccineren heeft, angstig is voor een prik, medisch gezien niet gevaccineerd kan worden, de eigen risico’s onderschat of omdat men de moeite om naar een priklocatie buiten de gemeente te gaan niet wil nemen. Voor allerlei vormen van gewetensbezwaarden heb ik respect, voor mensen met prikangst (enig) begrip, maar al die anderen, toch het grootste deel van die 4.000, wil ik zeer dringend vragen om zich te laten vaccineren. Als de besmettingscijfers zo blijven zullen ook de beperkingen op reizen en uitgaan in stand blijven, zullen mensen af en toe in quarantaine moeten en zullen er nog steeds mensen ziek worden en overlijden. Dat willen we toch allemaal niet, zou ik zeggen.

Zonder afspraak in de buurt vaccineren
Om het u makkelijk te maken komt de GGD komende dagen naar onze gemeente. Op donderdag 9 september bij de A-hof in Aalten, op vrijdag in het kerkelijk centrum bij de weekmarkt in Dinxperlo en op zaterdag bij AZSV, weer in Aalten. Zonder aanmelden kunt u daar heen voor een eerste Pfizerdosis, slechts uw identiteitsbewijs en een mondkapje moet u meenemen. Precieze tijden vindt u op de gemeentepagina Aalten Actueel in dit blad.


Met een hartelijke groet,
Anton Stapelkamp, burgemeester

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant