"Het was prachtig om met het huidige bestuur nog eenmaal de baan te vegen", zegt Ruben Heideman, bestuurslid van IJsvereniging de Hare." (foto: Vanessa Wassink)
"Het was prachtig om met het huidige bestuur nog eenmaal de baan te vegen", zegt Ruben Heideman, bestuurslid van IJsvereniging de Hare." (foto: Vanessa Wassink)

Mooi afscheid van oude schaatsbaan

Nog een paar rondjes over het natuurijs, één keer de muziek voluit door de speakers en voor de laatste maal een warme beker citroenlimonade. IJsvereniging de Hare heeft in stijl afscheid genomen van hun stokoude locatie. Hoewel weinig mensen er nog op gerekend hadden, konden de schaatsen toch nog uit het vet. Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging, een spiksplinternieuwe schaatsbaan op Sportpark Zuid.

AALTEN - "We hadden eigenlijk helemaal niet verwacht dat we het ijs nog op konden. Normaal sluiten we het seizoen af met een etentje, dat hebben we nu ook al gedaan. Het is mooi dat we toch nog een paar dagen open konden. Het was prachtig om met het huidige bestuur nog eenmaal de baan te vegen", zegt Ruben Heideman, bestuurslid van IJsvereniging de Hare."

Al bijna 40 jaar ijspret
In 1980 is IJsvereniging de Hare in het leven geroepen. Het waren bestuursleden Fons Wiggers, Henk Heideman, Wim Smees, Bart Kouters, Henk Somsen, Cees van Rijs en Ans Wiggers die begonnen met een half baantje. Drie jaar later is de baan aangelegd zoals we die vandaag de dag kennen. "Deze mensen hebben alles zelf opgebouwd. Zij vinden het daarom ook best jammer en moeilijk om afscheid te nemen van deze locatie."

Vanaf komende winter heeft de ijsvereniging de beschikking over een asfaltbaan op Sportpark Zuid. Heideman: "Op onze huidige locatie laten we het weiland halverwege december vollopen en pompen we het water in maart weer weg. Bij een asfaltbaan kunnen we veel gemakkelijk anticiperen op de weersomstandigheden. Op zo'n baan hoeven we ook maar 5 centimeter water te gebruiken, momenteel is dat een halve meter." Het 'krabbelbaantje' voor de jeugd is, in tegenstelling tot de huidige locatie, niet meer op het middenterrein van de schaatsbaan. "Het krabbelbaantje komt er naast te liggen. Dit is veel veiliger omdat we verwachten dat er op de nieuwe 400 meter baan veel snelle schaatsers afkomen. Daarnaast hebben de ouders dan beter toezicht."

Skeelerclub
Niet alleen de ijsvereniging gaat gebruik maken van de asfaltbaan, ook De Peddelaars gaan hier hun rondjes maken. Daarnaast komt er hoogstwaarschijnlijk een skeelerclub. "Wij willen de skeelerafdeling niet opnemen binnen onze vereniging, dit gezien de leeftijd en de ambities van onze huidige bestuursleden. We hebben goed contact met een aantal skeeleraars en zij bekijken de mogelijkheden voor een eigen vereniging."

Meer berichten