De fanfare repeteert volop om twee mooie concerten neer te zetten.
De fanfare repeteert volop om twee mooie concerten neer te zetten. (Foto: PR Eendracht )

Uniek project rondom een uniek verhaal - Bevrijdingsconcerten Eendracht Aalten

Aalten - Fanfare Eendracht Aalten vertelt het verhaal door van Bill Eager. Een soldaat van de Irish Guards, een van de bevrijders van de gemeente Aalten. Op 5 en 6 mei schotelt het orkest dit unieke stuk historie in muziek, beeld en verhaal voor aan de inwoners van Aalten. Omdat we dankzij deze helden nog altijd in vrijheid leven. Soldaten die met gevaar voor eigen leven in een vreemd land hun heldhaftige daden verrichtten. Voorzitter Herco Schreurs en dirigent Egbert van Groningen lichten toe.

Niet alleen de fanfare repeteert al volop, ook koor DAzzLE oefent haar partijen. Schreurs: “We werken dit concert weer samen met andere muzikale vrienden. Het is niet alleen leuk om samen ergens naar toe te werken, maar ook leerzaam. Allemaal zoeken we naar die manier om het muzikaal zo mooi mogelijk neer te zetten.” Naast het koor werken een combo en solozangers en –zangeressen mee. Een verteller zal het verhaal voordragen.

Dat verhaal is gebaseerd op de memoires van Bill Eager. Zijn dagboek is in het bezit van de Aaltense familie Veldhuis die het beschikbaar stelde aan de Eendracht voor het maken van deze voorstelling. Het Nationaal Onderduikmuseum haakte aan om samen met De Eendracht een foto-expositie rondom het thema samen te stellen. Schreurs: “Historische duiding is belangrijk. Het is niet zomaar een verhaal wat we vertellen, geen jongensboek. Het is echt. Voor en na de voorstelling is daarom deze expositie te bekijken.”

Contacten werden ook internationaal gelegd. Zo kwam de muziekvereniging in contact met de zoon van de soldaat. Die weer nieuw beeldmateriaal voor de foto-expositie opstuurde. Schreurs: “Dat vind ik zo mooi aan het project. Het begon met een wens om via muziek de Aaltense bevrijding door te vertellen. Inmiddels is dat doorvertellen al van start gegaan. Het brengt niet alleen ons, maar ook anderen weer in contact met elkaar. De uitnodiging naar het regiment in Ierland om familie van de soldaten op de hoogte te brengen is natuurlijk ook op de post gegaan.”

Fanfare is voor iedereen
De op te voeren muziekstukken blijven nog grotendeels geheim. Van Groningen: “Wat we al wel kunnen zeggen is dat we alle kanten opvliegen. Zo gevarieerd als het verhaal, zo afwisselend is ook het repertoire. Er staat een aaneenschakeling van fraaie werken op het programma. Het is een bewuste keuze om naast populaire muziek, echte fanfarewerken in het verhaal en programma te vervlechten. We laten graag aan zoveel mogelijk mensen horen hoe prachtig je met deze muziek iets kan ‘vertellen’.”

Gratis toegankelijk, wel kaartje registreren
Omdat het orkest wil dat het concert voor iedereen toegankelijk is, wordt er geen entree gevraagd. Om een goede doorstroom én teleurstelling aan de deur te voorkomen moeten bezoekers wel hun tickets claimen. Schreurs: “We willen zoveel mogelijk dorpelingen de kans geven dit verhaal met ons mee te beleven. De voorstelling voeren we tweemaal op. Bezoekers kunnen op zaterdag of zondag komen luisteren. Wel moeten ze van tevoren een kaartje claimen. De website daarvoor werkt eenvoudig. Mensen die er niet uitkomen kunnen ons natuurlijk mailen of via Facebook berichten, dan helpen we ze verder.”

Van Groningen: “Het wordt een unieke avond waarbij we bezoekers via muziek terug in de tijd willen laten gaan. Zo beleeft iedereen via zijn eigen verbeeldingskracht het verhaal. Schreus vult aan: “We willen dat dit verhaal blijft hangen, dat het je bijblijft. Daarom wordt deze mix van ingrediënten in de voorstelling gegoten om zo de zintuigen volop te prikkelen. Snel een kaartje claimen dus!”

Speciale oproep voor veteranen
Veteranen in de gemeente Aalten worden speciaal uitgenodigd om op de zaterdagavond aanwezig te zijn. Zij worden verzocht om via het e-mailadres veteranen@eendrachtaalten.nl aan te geven de voorstelling bij te willen wonen. Hen wordt later speciale informatie toegezonden.

www.eendrachtaalten.nl/tickets
info@eendrachtaalten.nl

Meer berichten