Negen kandidaten – uitsluitend meisjes dit jaar – waren allemaal al eerder als beste geselecteerd uit de voorrondes op hun eigen basisschool. (foto: Vanessa Wassink)
Negen kandidaten – uitsluitend meisjes dit jaar – waren allemaal al eerder als beste geselecteerd uit de voorrondes op hun eigen basisschool. (foto: Vanessa Wassink) (Foto: Vanessa Wassink)

Eva Joost voorleeskampioen Aalten

Voor de 25e keer werd zaterdag de bibliotheekronde van de Nationale Voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen gehouden in Bibliotheek Achterhoekse Poort in Aalten. Voor een publiek van ouders, broers, zusjes, opa's, oma's, leerkrachten en andere fans werd Eva Joost, groep 8 van CBS 't Möllenveld uit De Haart, winnaar van de provinciale kwartfinale. Op indrukwekkende wijze las ze voor uit het boek 'Buiten is het Oorlog' van Janny van der Molen. "Het is mijn lievelingsboek", vertelt Eva. "Ik heb het al zeker vijftien keer gelezen, en het blijft elke keer weer spannend."

AALTEN – Negen kandidaten – uitsluitend meisjes dit jaar – waren allemaal al eerder als beste geselecteerd uit de voorrondes op hun eigen basisschool, en streden nu om een plek in de halve finale die op 10 maart in de Broederenkerk in Zutphen gehouden gaat worden.

Ria te Kolste, medewerker Educatie van bibliotheek de Achterhoekse Poort: "De deelnemers hebben voor deze kwartfinale heel originele titels gekozen, dat is echt anders dan andere jaren."
De jury, waaronder ook Esmée Jansen, winnares van de kwartfinale van vorig jaar, had het moeilijk om een winnaar aan te wijzen. "Het niveau was dit jaar bijzonder hoog. We hebben echt naar negen kampioenen geluisterd."

Deelnemers waren, naast Eva Joost: Stas Baars (groep 8 Groen van Prinstererschool Aalten), Nikki Hoftijzer (groep 8 CBS De Triangel Hoog Aalten), Juuls Rusink (groep 7 IKC Uniek Aalten), Lidewij Lensink (groep 8 OBS De Slinger Aalten), Noëlle Gussinklo (groep 7 CBS Barlo), Lieke de Boer (groep 8 CBS De Triangel Laag Aalten), Isis Prinzen (groep 8 CBS 't Warmelinck IJzerlo) en Lisa Jansink (groep 8 Interconfessionele Basisschool 't Bastion Bredevoort). Elke kandidaat kreeg na afloop een oorkonde, een zakje snoep en het boek 'Ronja de Roversdochter' van Astrid Lindgren.

De winnares lijkt een beetje beduusd als we met haar napraten. "Ik had helemaal niet verwacht te winnen. Dit boek heb ik gekozen omdat ik het zelf zo mooi vind. Ik lees wel meer over de Tweede Wereldoorlog maar hou ook van andere boeken zoals 'Leven van een Loser' en 'Dagboek van een Muts".
"Ik heb veel geoefend. En papa had het luisterboek als tip, dan kon ik ook horen hoe iemand anders het voorlas."
Eva is niet alleen een boekenwurm. Haar grootste hobby is modern- en showdance bij DanzArte in Aalten waar ze met haar dansgroep aan wedstrijden meedoet. Na de basisschool gaat ze naar het VWO+. "Wat ik worden wil? Ik wil mijn eigen dansschool beginnen."

Meer berichten