Nick Rensink geeft Fatmawati les in boekhoudkunde. De oud-IJzerloër wil met zijn stichting kansarmen op het Indonesische eiland Lombok een volwaardig bestaan bieden. Ten bate van zijn werk heeft in IJzerlo een benefietconcert plaats. (Foto: Yayasan Harapan Baru Lombok Indonesia)
Nick Rensink geeft Fatmawati les in boekhoudkunde. De oud-IJzerloër wil met zijn stichting kansarmen op het Indonesische eiland Lombok een volwaardig bestaan bieden. Ten bate van zijn werk heeft in IJzerlo een benefietconcert plaats. (Foto: Yayasan Harapan Baru Lombok Indonesia) (Foto: Yayasan Harapan Baru Lombok Indonesia)

Voor volwaardig bestaan op Lombok

Mensen helpen die om allerlei redenen buiten de samenleving van Lombok staan. Dat bracht oud-IJzerloër Nick Rensink er in 2015 toe definitief naar het Indonesische eiland te vertrekken. Met zijn stichting Yayasan Harapan Baru Lombok Indonesia steunt hij in het bijzonder mensen met een beperking, of die in diepe armoede verkeren. Christelijk Gemengde Zangvereniging Vriendschap uit IJzerlo houdt op zaterdag 24 februari een benefietconcert ten bate van Rensinks stichting.

IJZERLO - Nick Rensink, opgegroeid in IJzerlo, ging medio 2012 aan de slag op een school voor meervoudig beperkte kinderen in Indonesië. Hij leerde de taal, het Bahasa Indonesia, en ondersteunde op Lombok de training van de leidsters. Verder hielp Rensink bij het opstellen van behandelplannen en werkte hij samen met de fysiotherapeut om een dagprogramma voor meervoudig beperkte kinderen op te zetten. Nadat de oud-IJzerloër was afgestudeerd, ging hij opnieuw naar Indonesië om er een jaar lang met straatkinderen te werken.

Sinds hij in 2015 definitief naar Indonesië verhuisde, gaat Rensinks aandacht met name uit naar mensen die een beperking hebben of in diepe armoede verkeren. "Er is bijna geen begeleiding of ondersteuning voor deze mensen vanuit de overheid, in het bijzonder voor (jong)volwassenen", aldus Rensink op de website www.harapan-baru.com. "Het is voor hen erg moeilijk om werk te vinden, en daarom hebben ze vaak slecht betaalde banen, die slechts tijdelijk van aard zijn. Daardoor kunnen ze geen buffer opbouwen en zijn ze kwetsbaar voor financiële tegenvallers. Toegang tot medische zorg hebben ze vaak niet en ze zijn niet in staat sturing aan hun eigen leven te geven."

Rensink wil met projecten op het gebied van educatie, voorlichting en werkgelegenheid deze kansarme mensen een volwaardig bestaan bieden binnen de samenleving. "Het uiteindelijk doel is om alle families op Lombok een kans te geven wat van hun leven te maken." Daartoe zijn twee stichtingen opgericht. Op Lombok is dat Yayasan Harapan Baru Lombok Indonesia. Deze stichting bereidt de projecten voor en voert ze uit, terwijl Stichting Harapan Baru Aalten Nederland het werk van de Indonesische evenknie promoot en de financiële middelen probeert te verwerven. "In de twee jaar dat Harapan Baru bestaat, zijn al meer dan 35 micro-ondernemingen opgezet. Verder biedt de stichting gratis Engelse les aan zodat jongeren binnen hotels aan de slag kunnen gaan."

Aan het concert, vanaf 20.00 uur in 't Dorpshuus, wordt medewerking verleend door onder andere Christelijke Muziekvereniging Crescendo IJzerlo. De toegang is gratis, maar een gift is welkom. In de pauze is er een grote verloting.

Meer berichten