LTO Noord pleit voor aanpak jacobskruiskruid

LTO Noord pleit voor
aanpak jacobskruiskruid

ACHTERHOEK - Het giftige jacobskruiskruid rukt op in Nederland. De plant met de geelkleurige bloemetjes kan dodelijk zijn voor paarden, koeien en varkens als zij het naar binnen krijgen. Daarmee functioneren de op het oog mooie bloemen als ware sluipmoordenaars. LTO Noord vindt dat overheden werk moeten maken van de aanpak van de plant.

“Voor ons staat de gezondheid van onze dieren voorop. Ze kunnen van die plant erg ziek worden of zelfs doodgaan”, aldus Hans van Beuzekom regiobestuurder LTO Noord. Overheden gaan steeds meer over op ‘ecologisch maaibeleid’ wat betekent dat er minder gemaaid wordt en planten in de bermen de kans krijgen volop in bloei te komen. ‘Wij vinden biodiversiteit ook belangrijk en willen dat planten groeien. Maar niet de giftige planten. Overheden moeten daarom aan de slag met een intelligent maaibeleid: specifiek maaien op plekken waar veel jacobskruiskruid voorkomt”, zegt Van Beuzekom. 

Gedupeerde boer
Tal van boeren hebben last van het jacobskruiskruid. Jan Boesjes, melkveehouder uit Dalen, ziet met lede ogen aan hoe de plant weer oprukt. ‘Vorig jaar hebben wij al een perceel vol gehad. Dat moesten wij toen bespuiten terwijl we dat liever niet doen. Het gevolg is dat we het gras weg hebben moeten gooien en de rode klaver dood is gegaan. Dat brengt ook kosten met zich mee’, zegt Boesjes. Het jacobskruiskruid is bijna niet handmatig te verwijderen, waardoor boeren en tuinders noodgedwongen gewasbeschermingsmiddelen moeten inzetten. Jan maakt zich echter nog het meest zorgen om zijn dieren. “We hebben het geluk gehad dat er vorig jaar nog geen dieren ziek zijn geworden. Maar als dit zo doorgaat is het wachten tot dat wel gebeurt”, aldus Boesjes.

Bloemrijk mengsel
De verspreiding van het jacobskruiskruid kwam zo’n vijftien jaar geleden flink op gang. De oorzaak hiervoor was dat de plant aanvankelijk in de bloemrijke mengsels zat die werden uitgezaaid. LTO Noord heeft destijds in alle provincies met de collega-beheerders van het groen gesproken. Dit heeft geresulteerd in verordeningen, afspraken en convenanten waarin het probleem en het oplossen daarvan is vastgelegd. De scherpte in de uitvoering van deze afspraken lijkt nu te verslappen. Het gevolg is dat de plant zich in rap tempo verspreidt, met alle gevolgen van dien. Voor LTO Noord is dat onacceptabel. Hans van Beuzekom: ‘Wat ons betreft is het tijd om per provincie opnieuw om de tafel te gaan met partijen die groen beheren. Daarbij staat de gezamenlijke aanpak voorop, dit is geen probleem dat door één partij kan worden opgelost. De plant trekt zich niets aan van grondgrenzen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden