Afbeelding

Twijfelen

Algemeen

Feiten.

Sinds de jaren ‘70 loop ik door de natuur. Ik lette in al die jaren vooral op planten. Daarbij zag ik de bloeitijd van allerlei soorten veranderen. Ze gingen eerder in het jaar bloeien. Vijftig jaar terug verwachte ik de eerste bloeiende hazelaar in februari. Tegenwoordig bloeit die al in december. Zo kan ik vele soorten opnoemen die eerder zijn gaan bloeien. Gemiddeld genomen drie weken eerder. De verklaring? Het is warmer geworden.

Zo’n vijftien jaar geleden zag ik voor het eerst een spin die dezelfde geel-zwarte tekening had als een wesp of een tijger. Daarom wordt die zowel wesp- en tijgerspin genoemd. Deze spin zie ik tegenwoordig overal. Waar komt die vandaan? Uit zuidelijk Europa. Omdat het langzamerhand warmer werd breidde de soort zich naar het noorden uit. Zo zijn er vele planten- en dierensoorten uit het zuiden die Nederland hebben bereikt.

Meer dan 20 jaar lang ben ik elke zomer op vakantie geweest in de Eifel. We hadden een appartement in het dorpje Uedelhoven. Harde broodjes haalden we elke morgen bij de bakker in Ahrdorf, twee kilometer bergafwaarts. Het dorpje ligt aan de Ahr. Ik heb er vaak langs gelopen. Ik heb er in gelopen. Erg diep was de beek niet. Zelfs tientallen kilometer verderop kon je nog gemakkelijk door de beek lopen.

In de Eifel kon het toen al dagenlang regenen. De Ahr zwol er van op, erg hoog kwam het water nooit. Daarom kon ik niet geloven dat die beelden van allerlei half vernietigde dorpen en stadjes, waarin ik had rondgelopen werkelijkheid waren. Wat was hier gebeurd? Zo’n onschuldig riviertje en dan opeens zo’n kolkende watermassa? Hebben rampen als deze en die bosbranden elders in de wereld ook te maken met het veranderde klimaat?

Ik heb geleerd dat je over elke bewering moet twijfelen, want pas na twijfel ontdek je de waarheid. Dan kan ik zeggen dat er altijd klimaatverandering is geweest. We leven in een periode tussen twee ijstijden. Maak je geen zorgen over die opwarming. Die kwam vaker voor. Hetzelfde geldt voor extreme droogte en waterrampen. Waar maken we ons druk over?

Toch maak ik me druk. Ik ontken het verleden niet, maar twijfel of hierop een geruststellende toekomstverwachting kan worden gebaseerd. Kan het zo zijn dat de snel veranderende wereld van de laatste 200 jaar gezorgd heeft voor extra opwarming? Die tot grote problemen kan leiden? Daarover twijfel ik niet meer. Zelfs als ik dat wel doe, kan ik energiebesparing en meer duurzame energie niet als zinloos beschouwen. Zo zijn er meer verstandige maatregelen te noemen. Laten we ze snel uitvoeren. Soms moet aan twijfel een eind komen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant