Het buitenbad bij zwembad 't Walfort. Foto: Anke Colenbrander
Het buitenbad bij zwembad 't Walfort. Foto: Anke Colenbrander

‘Handen uit de mouwen voor het buitenbad’

‘Niet lullen maar poetsen’

Door Karin Stronks

AALTEN – Er is veel te doen op social media rondom het buitenbad bij zwembad ’t Walfort. De berichten zijn over het algemeen niet heel positief. Mensen vinden het jammer dat er achterstallig onderhoud is, vinden het spijtig dat het buitenbad er enigszins troosteloos bij ligt en nemen daarover geen blad voor de mond. Een inwoonster van Aalten is het negatieve gedoe op de socials zat en steekt, onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’, zelf de handen uit de mouwen. Dat initiatief blijft niet onopgemerkt, diverse partijen slaan de handen ineen voor een brainstormsessie.

Wethouder Hans te Lindert, Marianne te Linde, Aaltense Uitdaging, Sabine Boshuis van OptiSport, Michiel Stronks, Figulus Welzijn en inwoonster, initiatiefneemster Anke Colenbrander schuiven aan voor een Teams vergadering. De wethouder trapt af: “We hebben gemerkt dat het veel mensen een doorn in het oog is dat het buitenbad bij zwembad ’t Walfort er enigszins triest en troosteloos bij ligt. En dat begrijp ik! Er worden veel uitingen hierover op de social media kanalen gepost. Hier speelt denken wij ook onwetendheid mee. We hebben gezien dat Anke Colenbrander op eigen initiatief aan het werk is gegaan, ze doet hiermee een poging om de negativiteit om te zetten in een positieve impuls.” Anke is aanwezig bij het Teams overleg, ze heeft tuinhandschoenen aan en op de achtergrond is het buitenbad bij ’t Walfort goed te zien. 

‘Geen sprake van onwil’
“Er liggen plannen op tafel om het buitenbad in de oude glorie te herstellen, het streven was om deze zomer het strandbad te openen. Helaas is het, mede door de coronamaatregelen, niet gelukt om alle voorwaarden in te vullen om veilig open te kunnen. Hier is zeer zeker géén sprake van onwil. Maar we gaan een nieuwe poging doen, samen met de gemeente, Figulus, OptiSport en de Aaltense Uitdaging, om te proberen om in de zomer van 2022 zover te zijn”, vervolgt wethouder Te Lindert.

‘Wij zien zeker potentie en kansen voor het buitenbad’


Sabine Boshuis geeft aan: “Wij als OptiSport hebben ‘t Walfort in beheer. Er was in 2017 zoveel achterstallig onderhoud, dat we ons volledig hebben gefocust op het binnenbad in verband met het maatschappelijk pakket dat we met de gemeente zijn overeengekomen en dat ons verplicht om binnen open te zijn voor onder andere de zwemlessen. Maar we zien zeker de potentie en de kansen van het buitenbad en zijn bereid om te helpen om het weer toonbaar te maken.”

Voorbeeld: Het Blauwe Meer
Er worden ideeën geopperd. Marianne te Linde: “We hebben een mooi voorbeeld, Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Daar zijn veel partijen betrokken geweest bij het opknappen van het natuurbad. We kunnen iemand erbij halen die bij de werkzaamheden bij Het Blauwe Meer actief is geweest, van die kennis te profiteren.” Marianne heeft nog meer ideeën: “Leerlingen van Schaersvoorde gaan met ingang van het komend schooljaar ook aan de slag hier, zowel vanuit ‘groen’ als vanuit ‘bouw’. Is voor hen een prachtig praktijkproject! En we gaan bedrijven benaderen en fondsen werven. Deze winter benutten we om verder plannen uit te werken en die uit te rollen.” Michiel Stronks stelt voor om ook Natare bij de plannen te betrekken. Hij zegt: “Het kan ook een mooi project zijn voor het vrijwilligersservicepunt. En waarom niet cliënten van Estinea erbij te betrekken? En camping ’t Walfort? Voor hen zou het een opsteker zijn dat we hier een mooi strandbad te bieden hebben.” Volgens Sabine is de camping al betrokken bij zwembad ’t Walfort.

Accommodatie groep
Hans te Lindert noemt de vrijwilligers van AZSV als voorbeeld. “Op diverse dagen per week komt de accommodatie groep bij elkaar bij Villekamp, na de koffie maken ze samen schoon en onderhouden het sportpark. Het is niet alleen werken maar ook een sociaal gebeuren. Zo’n ploeg zouden we hier bij het buitenbad heel goed kunnen gebruiken!” Marianne noemt NL Doet als voorbeeld. Anke Colenbrander merkt op: “Het buitenbad heeft een historie, voor veel mensen is het puur nostalgie. Als we dat eens proberen te verbinden met de jeugd, om dat gevoel over te brengen.”

‘Stip aan de horizon’
De positiviteit is duidelijk aanwezig, de brainstormsessie heeft mooie voorstellen opgeleverd. Wethouder Hans te Lindert: “Er is een stip aan de horizon! Nu is het zaak om energie en krachten te bundelen en plannen te maken en die te gaan oppakken. Er samen alles aan doen met als doel om in de zomer van 2022 op een verantwoorde en veilige manier het strandbad te kunnen openen.”

Dennenappels
Michiel Stronks glimlacht: “Het buitenbad, ik weet nog, de hoge en lage duikplank en de ijzeren glijbaan. En dat je overal in dennenappels trapte…” De meeting wordt gesloten, Anke Colenbrander zegt: “We hebben tuingereedschap nodig, kruiwagens. Ik weet niet goed waar ik met de rommel heen moet.” Marianne stelt voor om een ‘wensenlijst’ op te stellen waar de Aaltense Uitdaging werk van kan maken. Sabine geeft aan dat de spullen in een berging opgeslagen kunnen worden. Met een positief gevoel wordt afscheid genomen, Anke draait zich om en gaat verder met snoeien. Niet lullen maar poetsen!

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Sabine Boshuis van OptiSport via e-mail: sabineboshuis@optisport.nl Mensen die zich willen inzetten voor het strandbad kunnen Michiel Stronks een mailtje sturen: info@figulus-welzijn.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden