Varkens lopen vrijuit in de modderweide van boer Westerveld. Foto: PP
Varkens lopen vrijuit in de modderweide van boer Westerveld. Foto: PP

Derde zomerfietstocht Progressieve Partij naar biologische varkenshouderij

Algemeen

AALTEN – Ook dit jaar zit de Progressieve Partij (PP) Aalten-Dinxperlo tijdens het zomerreces niet stil. Onder andere is de partij actief met een serie zomeravond-fietsexcursies op woensdagen. De derde fietstocht voert naar biologische varkenshouder Westerveld, IJzerlo, op woensdag 4 augustus om 19.00 uur. Ter plekke is een rondleiding met uitleg gepland.

Biologische varkenshouderij, wat is dat?
In de eerste plaats is de varkenshouderij kleinschalig. Er worden ongeveer drie varkens per week voor de slacht afgevoerd. Het vlees wordt gebruikt door lokale en regionale bedrijven zoals restaurant de Smidse, Aalten, en Nel Schellekens van het Keunenhuis uit Winterswijk, die vanuit de gedachte ‘van kop tot kont’ werkt. Daarnaast zijn particulieren grote afnemers. De manier van varkens houden lijkt niet op de grote varkenshouderijen. De varkens van boer Westerveld lopen vrij rond, kunnen buiten wroeten en worden beschermd tegen stress, kortom er is aandacht voor dierenwelzijn. Het voer wat ze voorgeschoteld krijgen is verantwoord biologisch en er worden geen groeimedicijnen gebruikt. Boer Westerveld is parttime-boer en houdt de varkens niet voor een gezinsinkomen. Dat zou onvoldoende opleveren.

Bijdrage aan oplossing landbouwcrisis?
Ook in de lokale politiek is veel discussie over de toekomst van de landbouw. Steeds meer boeren stoppen. Regels worden vanwege de klimaatproblemen aangescherpt. Ook in de Achterhoek wordt ingezet op natuur-inclusieve duurzame landbouw. Dat betekent dat de huidige methoden van landbouw toekomstige generaties, landschap, bodem en lucht niet meer mogen vervuilen. Daarnaast is er vraag naar regionale producten. Tijdens de excursie worden deelnemers uitgedaagd om na te denken of dergelijke kleinschalige varkenshouderijen een bijdrage kunnen leveren aan de wereldwijde landbouw- en klimaatcrisis. En zo ja wat moet er dan gebeuren; hogere prijzen, verbod op kiloknallers, subsidie-instrument inzetten? Of is het een romantisch en niet reëel alternatief?

Interessant voor verhouding landbouw-natuur.
Deze excursie is vooral interessant voor mensen die begaan zijn met onze biodiversiteit en natuur, en willen zoeken naar mogelijk andere vormen van inclusieve landbouw, die toch een redelijk gezinsinkomen voor de boer opleveren. Dit als antwoord tegen de verdere schaalvergroting en monocultuur. Dat is ook de reden dat de PP deze zomerexcursies organiseert. Zij wil de lokale politiek graag “naar buiten” brengen. Dringende maatschappelijke vraagstukken zoals klimaat, duurzaamheid, sterke sociale basis en zorg voor iedereen ook in de praktijk onderzoeken.

Opgeven
De fietsexcursie start op woensdag 4 augustus om 19.00 uur vanaf de Markt in Aalten. De start is al om 19.00 vanwege het licht, het begint al te schemeren om 21.30 uur, en de afstand. Vanwege de corona-regels is opgeven verplicht. Opgeven kan bij raadslid Esther Diepenbroek. Raadslid.ediepenbroek@aalten.nl Vanwege de corona-regels werken we met een maximum-aantal deelnemers en houden ons aan de RIVM-voorschriften.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant