Teamleider Mieke de Vette met de balkjes voor de plantenkast. Foto: Karin Stronks
Teamleider Mieke de Vette met de balkjes voor de plantenkast. Foto: Karin Stronks

‘Het is een prachtige locatie’

Bibliotheek Aalten verhuist naar Lage Blik

Door Karin Stronks

AALTEN – De afspraak met Mieke de Vette, teamleider van de zes bibliotheken die onder de noemer De Achterhoekse Poort vallen, staat gepland in het ‘oude’ pand van de bibliotheek aan de Hogestraat. Het is donker en leeg, overal staan dozen en veel kasten zijn leeg. We zitten vlakbij het raam. Nu er geen bezoekers meer komen is het net of de ‘ziel’ uit de grote ruimte is gevlogen… Mieke: “Dit is een grappig pand, zo ingegraven, vanaf 1992 zitten we hier. Qua oppervlakte is het pand groter dan de nieuwe locatie. Maar we betrekken binnenkort een prachtige plek, een publiekstrekker. Wie de openingshandeling gaat doen? Nou, dat houden we nog even spannend…”

In 2015 komt voor het eerst een verhuizing ter sprake. Er worden verschillende mogelijkheden besproken, onder andere het voormalige postkantoor en een kerkgebouw. De keuze valt op het pand aan het Lage Blik waar de Aldi heeft gezeten. “Een prima plek waar veel mensen langskomen. En dit keer niet ‘ingegraven’. De oppervlakte is kleiner dan ons huidige pand maar de speel-o-theek zit nu niet meer in onze locatie, zij zijn verhuisd naar de Sint Jozefschool. Die ruimte krijgen we erbij en er is een groot aantal boeken gesaneerd, we gaan het geheel iets anders indelen. Qua oppervlakte redden we het prima”, vertelt Mieke de Vette. Ze vervolgt: “Op dit moment worden de kasten voor de boeken in elkaar gezet in het nieuwe pand, in week 30 beginnen we met het werkelijke verhuizen.” 

Mieke is onder de indruk van alle hulp die wordt geboden. “Heel veel mensen komen binnen en bieden hulp aan. Dat is echt hartverwarmend. Bedrijven bieden spullen aan en hulp, een architect heeft aangeboden om interieur te ontwerpen, hij heeft bijzondere plantenkasten getekend. Leerlingen van Schaersvoorde hebben de kasten gemaakt als leerproject. Er staat een caravan in de nieuwe locatie, die wordt opgepimpt door vrijwilligers van Figulus. Er zijn stalen platen gemaakt door een bedrijf, mensen hebben geholpen met inpakken. Een grappige anekdote, boekenkasten werden geleverd. De vervoerder vroeg of wij een pompwagen hebben. Nou nee dus. Een transportbedrijf uit Aalten heeft ons daarmee geholpen. Mensen zijn zeer geïnteresseerd en behulpzaam, van alle kanten!” 

We nemen een kijkje in de nieuwe locatie. Timmerlieden zijn druk bezig met het in elkaar zetten van de kasten. Vanaf de ingang voert een brede rechte lijn naar de achterkant van de transparante ruimte. Het oogt fris, licht, zachte kleuren zijn gebruikt. Aparte lampen sieren het plafond van het middenstuk. Mieke: “Er komen verschillende hoeken, een voor kinderen van nul tot acht jaar, geschikt om lekker voor te lezen, een hoek voor negen tot twaalfjarigen, en een twaalf-plus hoek. Plantenkasten zullen voor de ‘scheiding’ zorgen. Een Aaltense kunstenaar zal de caravan onder handen nemen. Ook is er uiteraard ruimte voor de zeven computers waar bezoekers veilig kunnen internetten.” Mieke gaat in een van de brede vensterbanken zitten, haar benen languit naar voren. “Hier komt een zachte bekleding in, lekker om even te hangen met een krant of tijdschrift!” 

Wat biedt de bieb eigenlijk, naast een enorm scala aan boeken? Mieke geeft aan: “Dat is heel breed. We staan voor zelfredzaamheid van mensen. Lezen is daarin misschien wel het belangrijkst. Brieven, bijsluiters van medicijnen, productomschrijvingen kunnen lezen moet iedereen kunnen. En mensen digitaal-vaardig maken. We bieden daarom veel cursussen, op taal- en computergebied. Mensen kunnen onze computers gebruiken, wij helpen hen desgewenst. We zijn geabonneerd op vier kranten en diverse tijdschriften. Al deze diensten zijn gratis. Hebben mensen vragen, wij helpen ze zelf of kunnen bezoekers doorverwijzen naar de juiste instanties. Vanaf eind juni zijn wij een ‘informatiepunt digitale overheid’, onze medewerkers zijn voor deze nieuwe service geschoold.” 

Donderdag 9 september wordt de nieuwe bibliotheek Aalten aan het Lage Blik feestelijk geopend. Met veel bombarie, onder andere een speurtocht, dans en muziek en voor het eerst wordt het Achterhoekse Volkslied ten gehore gebracht! En er volgen twee weken lang feestelijkheden voor alle bezoekers. “Wie de officiële openingshandeling gaat verrichten houden we nog even spannend”, glimlacht Mieke.


achterhoeksepoort.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden