Aalten, Landstraat, Voorderman, De Roskam, fotokaart circa 1910. Foto Collectie Leo van der Linde
Aalten, Landstraat, Voorderman, De Roskam, fotokaart circa 1910. Foto Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Hotel de Roskam in de Landstraat Aalten

AALTEN - Een prachtige fotokaart uit circa 1910 met een kijkje in de Landstraat Aalten van weleer. Een pand met een schitterende veranda. We zien hier Hotel de Roskam van Voorderman met een schitterende veranda.

Dit hotel was een plek waar niet alleen overnacht en vergaderd werd. Er werd ook goed geborreld. Vooral met de Meimarkt, de Kermis en de Sint-Nicolaasmarkt op 6 december was het er erg vol. De veemarkt in Aalten werd destijds gehouden tot één uur in de middag, waarna de boeren naar Voorderman gingen. ‘s Middags gingen de jongelui naar de warenmarkt. Op alle hoeken in de cafés klonk muziek. De jongens trokken in groepen langs de kramen, evenals de meisjes. Vaak werden dan afspraakjes gemaakt. 

Uit een oude advertentie uit het jaar 1876 wordt duidelijk dat het toen al een logement was, destijds gedreven door de heer Oosterhout. De heer Avenarius nam het pand in 1876 over. In een advertentie in 1876 beveelt hij dit logement ‘minzaam aan in de aandacht van het reizend publiek’. In september 1891 werd een Landbouwtentoonstelling in Aalten gehouden. In Hotel De Roskam konden de aanwezigen deelnemen aan een open tafel à Hfl 2,25 gulden per couvert, inclusief een halve fles wijn. 

In 1919 werd een advertentie geplaatst dat bij De Roskam de mogelijkheid werd geboden tot het stallen van paarden. Het was tevens de plek voor een stalhouderij. In de jaren dertig van de vorige eeuw is het hotel verdwenen. De veranda werd gesloopt. Later stond op deze plek drogisterij Kwakkel en van Nood.  

Ansichtkaart, collectie: Leo van der Linde

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden