Het Lumen ensemble geeft een concert in de St Joriskerk. Foto PR
Het Lumen ensemble geeft een concert in de St Joriskerk. Foto PR

Concert vol verlangen, ‘I dream of’...

Algemeen

Concert vol
verlangen,
‘I dream of’...

Sint Jorisconcert op 25 juli: Het Lumen Ensemble

BREDEVOORT - De organisatie heeft geweldig nieuws! Het Lumen Ensemble, bestaande uit Anastasia Kozlova, viool, en Eva Tebbe, harp, geeft alsnog een concert in de Sint Joriskerk in Bredevoort. Verlangen staat centraal in dit concert, dat de naam ‘I Dream of’ draagt. 

Het concert in april kon helaas niet doorgaan door de coronamaatregelen, zondag 25 juli komt het ensemble het laatste concert van de reeks Sint Jorisconcerten verzorgen.

Harp en viool
Snaarinstrumenten met volkomen verschillende klankwerelden die symbiose aangaan én elkaar op de proef stellen. Een contrastrijk en gedurfd programma waarin op onnavolgbare wijze volksmuziek-elementen en nostalgie samenkomen. I Dream of.. geeft uiting aan een verlangen naar een andere plaats en tijd. Werken van Max Bruch, Calliope Tsoupaki, Stephen Foster, Carl Engel, Henriette Bosmans, Vaughan Williams, Kate Moore zullen uitgevoerd worden.

Het programma opent met een miniatuur van Henriette Bosmans die de bezoeker meeneemt op een grootse muzikale reis. Kol Nidrei van Max Bruch is een Joods gebed voor de grote verzoendag; als God beslist over het lot van de mensen in het komende jaar en we ons mogen overgeven aan wat nu eenmaal is. Thin Air van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki lijkt wel uit een andere eeuw te komen, maar brengt ons juist in verbinding met het hier en nu. Tijdens de pandemie werd deze aangrijpende compositie voor alle festivals van deze wereld geschreven.

I dream of Jeanie with the Light Brown Hair van Stephan Foster brengt de luchtigheid van een Amerikaans volkswijsje in een charmant arrangement van niemand minder dan de grote violist Jascha Heifetz. Van hetzelfde charmante caliber is Sea-Shell van Carl Engel. The Open Road van de Australisch/Nederlandse componiste Kate Moore (1979) en met teksten Walt Whitman roept de luisteraar op om alle angst en bezorgdheid weg te laten vloeien, de onbekende weg (the open road) in te slaan als een symbool voor de reis van het leven, een proces van het ontdekken van ‘goddelijke dingen die mooi omhuld zijn, mooier dan woorden kunnen uitdrukken’.

Vol verwijzingen naar Engelse volksmuziek ademt The Lark Ascending van die andere beroemde Britse componist Ralph Vaughan Williams een diep nostalgische sfeer. Een veldleeuwerik zingt, hoog boven de glooiende, groene heuvels. 

Tenslotte
Het concert vindt plaats op 25 juli in de Sint Joriskerk, Markt 3, Bredevoort. Het begint om 15.00 uur en de kerk is open vanaf 14.30 uur. Bezoekers worden verzocht om te reserveren via de website. Het aantal bezoekers dat maximaal kan worden toegelaten is 60. Tevens vragen wij gasten om zich te houden aan de op dat moment geldende veiligheidsmaatregelen. Het gebruikelijke drankje na afloop vervalt helaas. Mensen die gereserveerd hebben krijgen het advies om vlak voor het concert nog even de website te bezoeken. Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van € 12,- worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.


https://sintjorisconcerten.nl
https://lumenensemble.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit