Wooncoach Jos Boersma (rechts) met meneer en mevrouw Klijn Hesselink en dochter Ina. Foto: Marijn Ebing
Wooncoach Jos Boersma (rechts) met meneer en mevrouw Klijn Hesselink en dochter Ina. Foto: Marijn Ebing

Blij samen wonen op De Kattenberg

AALTEN – De nieuwe woonvorm ‘dementievriendelijk wonen’ is echt van start gegaan. Appartementen die in wooncomplex De Kattenberg vrijkomen worden verhuurd aan oudere echtparen waarvan één van de partners beginnende dementie heeft. De eerste twee woningen zijn nu verhuurd aan de doelgroep. Het echtpaar Klijn Hesselink is hier als eerste echtpaar komen wonen. Na twee maanden is het tijd om te vragen naar hun ervaringen en hoe het bevalt. Wooncoach Jos Boersma gaat in gesprek met het echtpaar en dochter Ina.  

“Kom maar zitten dan schenk ik eerst koffie in”, zegt mevrouw Klijn Hesselink gastvrij. Zij en haar man zeggen zich hier al helemaal thuis te voelen. “Op 8 mei zijn we hier komen wonen, we zijn heel blij met het appartement, het is gelijkvloers, alle voorzieningen zijn dichtbij en we kunnen terugvallen op de verzorging en de wooncoach,” glimlacht mevrouw Klijn Hesselink. Haar man laat graag het woord aan zijn vrouw, maar zegt ook erg tevreden te zijn. Het echtpaar vertelt dat ze hier hun leven voortzetten zoals ze gewend zijn. Ze hebben elke dag wel iets op het programma staan. “We gaan allebei op andere dagen naar dagbesteding in Beth San en doen mee aan bewegen voor ouderen van Figulus”, vertelt mevrouw. Tussendoor komt de hulp, doen we een boodschapje en is er tijd voor sociale contacten. Drie keer per week komt de thuiszorg van Marga Klompé mevrouw helpen, en houden dan ook een oogje in het zeil bij meneer. “Het is prefect geregeld en als het nodig is kan ik ook zorg krijgen, maar nu red ik me gelukkig zelf nog.” Het echtpaar geeft aan dat dit een geruststellend gevoel is.

Dochter Ina vult aan dat dit voor haar ook zo voelt. “Het is heel prettig dat wij als kinderen weten dat mijn ouders ook een beroep op de wooncoach en dat de zorg uitgebreid kan worden als dit nodig is.” Ze vertelt dat ze al enige tijd hebben nagedacht over de toekomst en op zoek waren naar een passende oplossing waar haar ouders samen kunnen blijven wonen, ook als de dementie toeneemt. “We hebben bewust deze stap gezet nu mijn ouders nog relatief goed kunnen en de tijd hebben hier te wennen. Zo hoef je niet de keuze te maken als het niet meer gaat en je ouders uit elkaar moeten. Het is mooi dat dit hier mogelijk is.” Het appartement heeft twee slaapkamers, als het nodig is kunnen ze apart slapen en toch bij elkaar zijn. 

Jos Boersma vraagt het echtpaar naar hun sociale contacten. “We spreken regelmatig andere bewoners in de Kattenberg en kennen meer mensen dan we dachten. Door de maatregelen rondom corona lag alles stil, maar gelukkig start de wekelijkse koffiemorgen hier weer, dan leren we vast meer mensen kennen”, meldt mevrouw. “We gaan regelmatig zelf op pad of kunnen naar Stegemanhof om wat te drinken of een hapje te eten.” Jos Boersma vertelt dat de activiteiten daar weer opgestart zijn. “Dat hebben we gelezen, dan moeten we daar maar eens heen”, reageert het echtpaar. 

Afsluitend wil mevrouw nog zeggen dat ze samen heel blij zijn hier. “Dit hadden we veel eerder moeten doen!” Dochter Ina zegt dat de wooncoach goed inspeelt op de vraag en waar nodig ondersteuning biedt. “Dit heeft voor ons echt meerwaarde, we hebben goede gesprekken gehad voordat we deze keuze hebben gemaakt.” Een verhuizing is een drukke tijd waarin van alles geregeld moet worden. “De tevredenheid en het woongenot van mijn ouders is dat zeker waard.” Dochter Ina raadt iedereen aan die in een vergelijkbare situatie zit: “Denk op tijd na over de toekomst, laat je goed informeren en ga het gesprek aan.” Voor meer informatie over wonen in de Kattenberg kan men vrijblijvend contact opnemen met wooncoach Jos Boersma voor een afspraak. Er zijn enkele huurappartementen vrij.

Inloopmiddag
Een kijkje nemen in de Kattenberg? Loop gerust binnen zonder afspraak en hoor wat de mogelijkheden zijn van deze mooie woonvorm.  Op woensdag 28 juli en zaterdag 14 augustus tussen 14.00 en 16.00 uur zijn inloopmiddagen gepland. Locatie: De Kattenberg, Varsseveldsestraatweg 14D, Aalten. Men kan contact opnemen met wooncoach Jos Boersma.


Tel: 06-8297 1497
E-mail: j.boersma@szmk.nl 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden