'Den Letsten Stuuver'. Foto: Collectie Leo van der Linde
'Den Letsten Stuuver'. Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Herberg ‘De Letsten Stuuver’ Bredevoort

Algemeen

BREDEVOORT - Herberg ‘De Letsten Stuuver’ aan de Misterstraat 87 in Bredevoort, was een plek waar het tijdens de doorreis vanuit Bredevoort naar elders een aangenaam verpozen was. 

Deze herberg lag aan een Hessenweg van Bredevoort naar Winterswijk, gelegen aan de Slingebeek. De weiden aan beide kanten van deze beek behoorden tot ‘De Letsten Stuuver’ en stonden bekend onder de naam ‘Ossenweide’. Als rondtrekkende mensen hun geld in Bredevoort hadden uitgegeven, konden zij hun laatste stuiver hier nog verbrassen. Ook was het een schuilplaats voor mensen wanneer men voor een dichte stadspoort stond. Bij ‘De Letsten Stuuver’ kon men hier dan de nacht doorbrengen. 

‘De Letsten Stuuver’ was tevens de plek waar Gerrit Jan Lensink het ambacht van radmaker uitoefende. Als enige van zijn familie beheerste hij dit ambacht nog. Gerrit Jan Lensink, beter bekend als ‘Opa Lensink’ was de laatste radmaker van Bredevoort. Hij was geboren en getogen op deze boerderij. In 1927 nam hij de werkplaats over van zijn vader Gerrit Hendrik, die in 1895 aan het roer van de radmakerij was gekomen. 

In de gemeente Aalten waren meer klompenmakers dan radmakers, omdat daar meer klomphout groeide dan radmakershout. Radmakers werkten praktisch altijd op bestelling. Behalve kruiwagen- en ploegraderen werd niets op voorraad gemaakt, omdat er geen uniforme maten waren wat hoogte, breedte en zwaarte betrof. Bij de radmakerij van Lensink maakte men omstreeks 1911 al gebruik van een benzinemotor om de handboormachine in werking te zetten. De tweede machine die gebruikt werd, was een lintzaag. 

In 1928 schakelde men over op elektriciteit. In 1950 was het gebeurd met de radmakerij, omdat de boeren overschakelden op luchtbanden. Opa Lensink overleed op 86 jarige leeftijd in mei 1983. Behalve radmaker was Opa Lensink een verdienstelijk dialectschrijver. Ook was hij heel actief in het verenigingsleven van Bredevoort. De radmakerij van Opa Lensink werd later geschonken aan het Aaltens museum Frerikshuus, het huidige Nationaal Onderduikmuseum Aalten.  

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant