De uitvaartloopkoets van Ap en Frieda Radstake. Foto: ©DeUitvaartLoopkoets.nl

De uitvaartloopkoets van Ap en Frieda Radstake. Foto: ©DeUitvaartLoopkoets.nl

Uitvaartverzorger blijft in vakgebied met DeUitvaartLoopkoets.nl

Algemeen

Ap en Frieda Radstake veranderen van koers

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Na dertig jaar in de uitvaartbranche werkzaam te zijn geweest, stoppen Ap en Frieda Radstake vanaf 15 juli met het organiseren van uitvaarten en ook met het plaatsen en repareren van grafmonumenten. Toch nemen ze geen afscheid van de uitvaartbranche want ze stellen -via het white label principe- een uitvaartloopkoets beschikbaar. “Met dit idee liep ik al heel lang rond. In deze buurt was deze service er niet. Ik dacht, als we gaan stoppen dan zou ik dat wel willen doen, zo blijf je betrokken.”

Terugblik
Ap Radstake is geboren en getogen in Zelhem. “Ik heb mijn hele leven bij het kerkhof gewoond. De familie Radstake woont al 200 jaar op deze plek. De familie is altijd zeer betrokken geweest bij de begraafplaats.”
Na vanaf 1993 te hebben ingevallen bij de Begrafenisvereniging Zelhem, kwam Ap als oproep chauffeur aan het werk en vervolgens als aflegger. Toen de vereniging stopte, begonnen Ap en Frieda rond 2001 voor zichzelf met Radstake Uitvaartverzorging en omdat er vraag naar was Radstake Grafsteenrenovatie en onderhoud. Zij hielden kantoor aan huis. “Nu worden we ouder en heb ik mijn AOW”, lacht Ap. “Na 15 juli gaan we verder met DeUitvaartLoopkoets.nl. Ik help de mensen die bellen voor werkzaamheden aan door ons geleverde grafstenen wel, maar ik voer het zelf niet meer uit. Door corona én het oponthoud bij het Suezkanaal zijn een aantal afspraken blijven staan, die rond ik wel netjes af.”

Uitvaartloopkoets
De uitvaartloopkoets is gemaakt van aluminium en kunststof en de banden zijn van massief rubber. Ap brengt de koets in de goed gesloten aanhanger naar de plaats van bestemming, bijvoorbeeld aan huis, uitvaartcentrum of kerk. De regio is de hele Achterhoek. “Enkele begraafplaatsen hebben een eigen loopkoets, maar verhuren deze niet.”
Een bedrijf in Polen levert over de hele wereld koetsen voor de hippische sport, maar ook loopkoetsen. Ap koos voor zwart. “Chique. Zo’n koets ademt nostalgie uit. Het heeft iets.” Ap ziet het wel voor zich. “Een afstand tot ruim drie kilometer is met de koets goed te overbruggen. Een overledene is bijvoorbeeld opgebaard in een uitvaartcentrum, dan wordt de loopkoets door familie of vrienden naar de kerk gereden en daarna tot bij het graf. Je kunt met de grote wielen namelijk overal komen, het loopt superlicht. De kist hoef je dan ook niet over te zetten.” Voor regen hoef je niet bang te zijn. Kisten van Nederlands fabricaat zijn zo goed, die kunnen als het moet wel meer dan een dag in de regen staan, benadrukt Ap. De duwbeugel is zo gemaakt, dat kinderen er ook bij betrokken kunnen worden. Op de rekken aan weerszijden van de kist kunnen de bloemen vervoerd worden.
Een zestigtal uitvaartondernemers in de Achterhoek zijn door Ap en Frieda aangeschreven, om hen te informeren dat zij hun uitvaartloopkoets, die zij zelf kochten, kunnen huren. Families kunnen de loopkoets niet rechtstreeks bij DeUitvaartLoopkoets.nl reserveren, wel kan men inlichtingen over de loopkoets verkrijgen. “Uitvaartondernemingen kunnen deze als optie aanbieden. Wij krijgen van hen door wanneer onze koets moet worden gereserveerd en zorgen dat deze op de gewenste tijd beschikbaar is.”


deuitvaartloopkoets.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant