<p>De ingang van de expositie Modelspoor Panorama. &nbsp;Foto Karin Stronks</p>

De ingang van de expositie Modelspoor Panorama.  Foto Karin Stronks

‘Geopend door Barack en Michelle Obama…’

Expositie Modelspoor Panorama in ‘t Lagerhuys bij ’t Noorden

Door Karin Stronks

AALTEN – In de kelder bij Pannenkoekenhuys, familierestaurant ’t Noorden is de tentoonstelling Modelspoor Panorama geopend. Elke zondagmiddag, van 13.00 tot 17.00 uur, kunnen belangstellenden de expositie bewonderen. De unieke collectie zelfgebouwde huisjes, Lehmann Gross Bahn (LGB) spoorbanen, het circus, gereedschappen zijn geflankeerd door veel fotomateriaal en krantenknipsels. Ramon Vreeman (32) is drie weken lang avond aan avond bezig geweest om de expositieruimte in te richten. “Vrijdagavond was het klaar, zondag 13 juni zijn we officieel geopend door niemand minder dan Barack en Michelle Obama… Wel op schaal natuurlijk”, grijnst de initiatiefnemer.

Achter de glazen deur bij de garderobe is de trap die naar de kelder voert. In de hal, hangen conducteursjasjes met bijpassende petten. Enorme foto’s van Bernard Buesink flankeren de ingang naar de tentoonstelling. Het is donker en koel. De expositie is qua tijdsbestek logisch opgebouwd. De route voert langs beeldmateriaal en bouwwerken die in de loop van de jaren zijn gemaakt. Foto’s, krantenknipsels, huizen, LGB spoorbanen, locomotieven, wagons, mallen, gereedschappen met bijbehorende teksten geven de bezoeker een goed beeld van Modelspoor Panorama. Een groot platform met rijdende treinen waarbij zelfs rook uit de pijp komt en een kerkje met een heuse klokkenluider staat maakt veel indruk, vooral op de jonge kinderen die een kijkje komen nemen. Uit puur enthousiasme springen de kinderen op als een locomotief met wagons langskomt.

Bernard Buesink, de opa van moeders kant van Ramon, is begin jaren ’70 met de spoorbaan begonnen. “Op een eilandje in de vijver aan de Beerkinkweg, buurt Hollenberg, is het allemaal begonnen. Korte tijd later bouwde hij zijn modelspoorbaan in de hoek van de tuin. Ik kon amper lopen toen ik al bij opa z’n spoorbanen kwam, ben er mee opgegroeid”, vertelt Ramon. De passie voor de spoorbanen heeft Ramon eveneens van zijn grootvader meegekregen. “Als kind mocht ik een beetje helpen, een treintje op de rails plaatsen of op een knop drukken om de treinstellen aan te zetten. Prachtig vond ik dat!”

De hobby van opa Buesink groeit uit tot een begrip in Aalten. De modelspoorbaan, met een oppervlakte van 250 vierkante meter, wordt een publieke attractie. “Dat had opa niet verwacht toen hij ermee begon… Hij bouwde de spoorbaan uit, legde wegen aan, plaatste er huizen, skiliften, auto’s bij. En liet het publiek meegenieten”, vertelt Ramon. In 2010 doet opa Buesink een stapje terug en Ramon neemt de honneurs waar. Wessel de Jong (24) sluit zich aan bij de hobbyisten. Hij legt uit: “Ik kwam voor mijn negende jaar al regelmatig bij Modelspoor Panorama, ben altijd al gek op treinen geweest!” Ramon en Wessel vertellen enthousiast over hun grote hobby, hoe zij samen aan de modulebaan bouwen, hoe jammer zij het vonden dat Modelspoor Panorama zes jaar geleden moest sluiten.

Het idee voor de tentoonstelling kwam toevallig bij Ramon op. “Ik werk bij de technische dienst hier bij ’t Noorden en moest in de kelder zijn. Ik keek hier rond en ineens bedacht ik dat dit een ideale locatie zou zijn voor een expositie voor het Modelspoor Panorama. Ik heb meteen Wesley Hüning, mijn werkgever dus, aangesproken, hij vond het een geweldig idee en heeft de ruimte beschikbaar gesteld, voor niets! Dus zijn we plannen gaan maken en aan de slag gegaan. Ik was eigenlijk niet echt voorbereid maar heb een plan van aanpak geschreven. De laatste drie weken ben ik elke avond bezig geweest met het inrichten, plannen, verhuizen van de spullen. Heb ook nog diverse bouwwerken gerestaureerd, bijgeschilderd. De dag voor de opening, zaterdag, heb ik niets meer gedaan, zondag 13 juni zijn we open gegaan.”

Ramon en Wessel hebben grote plannen. Ramon vertelt: “We willen heel graag het Modelspoor Panorama in ere herstellen en zijn op zoek naar een geschikte locatie. Onze plannen zijn om het nog verder uit te bouwen en het geheel via de laptop te laten draaien, dat gebeurt hier trouwens ook al. Dan ook mogelijkheid bieden om een drankje te nemen en ook deze tentoonstelling deels te laten zien, de geschiedenis dus. Leo van der Linde heeft de teksten voor de expositie gemaakt. Dus als iemand ons kan helpen aan een mooi onderkomen horen we het graag!”

www.modelspoor-aalten.nl

ramonvreeman@gmail.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden