Trots op de Gouden Pit en blij met de cheque voor het Nieuw Heurns Veld in De Heurne. Foto: Frank Vinkenvleugel
Trots op de Gouden Pit en blij met de cheque voor het Nieuw Heurns Veld in De Heurne. Foto: Frank Vinkenvleugel

De Gouden Pit gaat naar De Heurne

Algemeen

DE HEURNE - Het Nieuw Heurns Veld heeft de Gouden Pit 2021 in de wacht gesleept. Dat deed het Aaltense dorp met het buurtinitiatief vanuit het Heurns Belang, om het oude voetbalveld om te turnen tot een plek voor natuureducatie, natuurbeleving en sport en bewegen. En kleine evenementen; kortom vitaliteit, actief burgerschap en saamhorigheid in het creëren van een ontmoetingsplek voor de hele gemeenschap. Goud in De Heurne.

Door Henk Klein Holte

Zaterdagmiddag werden de winnaars bekendgemaakt tijdens een online evenement, waar de winnaars van alle provincies kans maakten op de prijzen. De Bronzen Pit ging naar de mooie dorpsboomgaard Langezwaag, Us Tsjúntje uit Friesland. De Zilveren Pit viel ten prooi aan de ecologische Samentuin de Vrijhoeve in het Brabantse Sprang-Capelle (gemeente Waalwijk).Tijdens de livestream reikte Annemarie Jorritsma, voorzitter van KNHM foundation, de Gouden Pit ter waarde van 3.000 euro uit aan het beste buurtinitiatief van Nederland, in De Heurne. Bennie Bruggink is apetrots, maar reageert op de felicitaties met een resoluut: “Iedereen komt mij wel feliciteren en ik ben ook heel blij. Maar ík heb het niet gewonnen, dat hebben al die vrijwilligers, wel tachtig in totaal, voor mekaar gekregen.”

Door corona was de Kern met Pit-editie 2021 er één op afstand. “Het blijft altijd een verrassing wat het gaat worden bij zo’n jury-beoordeling. Ook die was namelijk ‘op afstand’. En op zaterdagmiddag via een live-stream werden de prijzen uitgereikt.” Bruggink bekent echter dat ze in De Heurne al wel een heel goed gevoel hadden over de winstkansen van hun project. “Je ziet online wat de projecten van de andere provincies zijn en eigenlijk hadden wij hier al die projecten in een project verenigd. Dus ja, we verwachtten zeker bij de eerste drie te zitten”, klinkt het bescheiden.

Toen de eerste prijs aan de beurt kwam, was het in De Heurne al wel duidelijk. Zeker toen de presentator aankondigde dat er bij de winnaars een discobus zou arriveren, gingen de handen de lucht in, toen deze het terrein opdraaide. “Mevrouw Jorritsma stapte uit om de Gouden Pit te overhandigen, met de bijbehorende cheque van 3.000 euro. Er was een discofeest van een half uur voor de jeugd, schitterend!”, genoot Bruggink. Wat er met de geldprijs gaat gebeuren, weet hij nog niet exact. “Er zijn nog wel wat wensen, hoor. Maar we maken, denk ik, eerst maar een pas op de plaats en kijken wat er het eerste jaar gebeurt. En wat er dan bij de gebruikers van het Nieuw Heurns Veld aan wensen naar voren komt. En we willen ook wat achter de hand houden voor het onderhoud. Maar wat we zeker gauw willen doen, is een feest houden met al onze vrijwilligers en de sponsors, want zonder deze mensen was dit nooit gelukt.”

Het is een enorme waardering en een mooie opsteker voor het project, dat een totale begroting kent van 78.250 euro waarvan 18.250 euro door eigen inbreng. Daarnaast kon Heurns Belang aanspraak maken op bijdragen uit fondsen, gemeente, provincie en Lokale ondernemers. En ook de lokale basisschool droeg een steentje bij. “We hebben een schitterende groep vrijwilligers. Die hebben allemaal een belangrijk aandeel in het project. De één door het binnenhalen van subsidies, de ander door het bij sponsors lospeuteren van materialen. Maar daarnaast hadden we ook velen, die de handen uit de mouwen staken. Vaklui, die zorgden dat we hier nu niet een hele berg met prachtige materialen hebben liggen, maar dat we er echt iets schitterends van hebben gemaakt!”

De Gouden Pit gaat naar De Heurne; Annemarie Jorritsma reikte de cheque uit. Foto: PR/KNHM

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit