"Wat wij doen is geen trucje en we hebben ook geen zesde zintuig. Net zoals iedereen hebben wij vijf zintuigen, wij gebruiken ze alleen beter." (foto: eigen collectie Jarno di Parno)
"Wat wij doen is geen trucje en we hebben ook geen zesde zintuig. Net zoals iedereen hebben wij vijf zintuigen, wij gebruiken ze alleen beter." (foto: eigen collectie Jarno di Parno)

"Wat wij doen is geen trucje"

Dat Victor Mids (Mindf*ck) niet de enige Nederlander is die mensen volledig op het verkeerde been kan zetten, bewijzen de Achterhoekers Jarno Smit en Maike Weening. Dit mentalistenduo trekt al tien jaar samen door het land met hun adembenemende voorstellingen. Dat dit tweetal hun vak verstaat heeft uw dienstdoende verslaggever aan den lijve ondervonden. Op 10 maart vieren ze hun tienjarig jubileum met een show in Streektheater de Pol in Aalten.

Aalten - Ik ontmoet het koppel in het centrum van Aalten. Al snel schiet mijn hartslag omhoog en heb ik zwetende handjes. "Wij zien het direct als iemand liegt", is zowat het eerste wat Jarno Smit zegt na binnenkomst. De toon is gezet. Nu wil ik hier niet beweren dat ik een pathologisch leugenaar ben maar de waarheid een beetje verdraaien is mij niet vreemd. Met deze houding kom ik bij dit koppel niet weg. Ik behoor tot de naïeve groep die denkt dat ze niet voor de gek te houden zijn. Al snel moet ik deze illusie laten varen, ik zak onherroepelijk door het ijs. Achteloos word ik van het kastje naar de muur gestuurd. Of het nu een act is met een dobbelsteen of een niet te bevatten gedachte-experiment, steeds weer ben ik met stomheid geslagen. De gelijkenis met het programma Mindf*ck van mentalist Victor Mids is zichtbaar. Smit: "Wat hij doet op TV, doen wij al tien jaar in het land."

Zesde zintuig

Maike Weening: "Wat wij doen is geen trucje en we hebben ook geen zesde zintuig. Net zoals iedereen hebben wij vijf zintuigen, wij gebruiken ze alleen beter. Door mensen heel goed te observeren kunnen wij ze beïnvloeden en in een bepaalde richting sturen." Het doel van de show is volgens Weening heel onschuldig. "Wij willen de mensen een leuke avond bezorgen. Het is niet eng, het is ook maar gewoon theater."

Jubileumshow

Bij de jubileumshow – op 10 maart in Aalten – worden de beste elementen van de afgelopen tien jaar samengevoegd. Smit: "Wij doen ondermeer een act met een mobiele telefoon van iemand uit de zaal. Niemand vindt het leuk om zijn telefoon aan gruzelementen te zien. Verder zeg ik hier nog niks over." De voorstelling begint al anders dan anders. "Normaal zitten de mensen in de zaal en komen de artiesten van achter het gordijn het podium op. Wij niet. Wij verwelkomen ons publiek persoonlijk aan de deur." Kaarten kunnen online besteld worden via de website van Streektheater de Pol en kosten 10,00 euro.

www.jarnodiparno.nl

Meer berichten