Woningbouw moet over een andere boeg

Algemeen

Woonmanifest PP bevordert bouwen voor lage inkomens

AALTEN - De Progressieve Partij in Aalten zet zich in voor meer kansen voor huurders en woningzoekers met lage en modale inkomens. De fractie bereidt een Woonmanifest voor om een aanzet te geven voor nieuwe werkbare oplossingen. “Alleen maar doorgaan op de oude weg kan niet meer”.

Voor alleenstaande starters en senioren is het nauwelijks mogelijk een huis te krijgen. Huurhuizen zijn er te weinig. En koophuizen zijn onbetaalbaar voor deze groep. Enkele fracties (CDA, D66, CU) willen de grens voor goedkope woningen optrekken naar 230.000 euro. In de raadvergadering van dinsdag 1 juni komen ze met een motie daartoe. De Progressieve Partij vindt dat onverstandig. Ophogen van de grens voor goedkope woningen brengt een nieuwe woning voor starters en senioren niet dichterbij. Het zorgt juist voor een prijsopdrijvend effect. Bovendien remt dit de innovatie en het zoeken naar betaalbare woonoplossingen door architecten, aannemers en projectontwikkelaars.

Oude oplossingen
Ook het uitbreiden van de kernen met nieuwe woonwijken is doorgaan op de weg van de oude oplossingen. En brengt de kansen voor starters en senioren op een betaalbare woning nauwelijks dichterbij. “De vraag is: willen we ons buitengebied, de unieke rust en ruimte in het landschap opofferen om te bouwen, bouwen, bouwen? Laten we eerst goed kijken naar andere mogelijkheden en een visie ontwikkelen over wat voor gemeente, wat voor Achterhoek we willen zijn. En niet in de oude reflex schieten van inzetten op uitleglocaties”, aldus de Progressieve Partij.
Als antwoord op de motie die voorligt met de bovenstaande punten wil de Progressieve Partij meer inzetten op innovatieve en creatieve oplossingen. De pas geopende ‘Uuthuuskes’ op de Haart zijn daar een mooi voorbeeld van. De plannen voor Aaltense seniorenhofjes moeten krachtig ondersteund worden. Niet méér van hetzelfde maar inspelen op de vraag en financiële mogelijkheden van lage en modale inkomens. Een nieuwbouwwoning van 230.000 euro is onhaalbaar voor een starter, aldus de PP.

Woonvisie
Fractie-woordvoerder Bert Weevers: ”In plaats van inzetten op oude oplossingen uit de motie zou de raad fundamenteler moeten nadenken over de uitwerking van de Woonvisie. Niet zoals nu lijkt te gebeuren, nauwelijks drie maanden nadat de Raad de nieuwe Woonvisie heeft vastgesteld, komen met een dichtgetimmerde motie met opdrachten waarover niet is goed is nagedacht. Het college moet de tijd krijgen om de afspraken die in de Woonvisie gemaakt zijn na te komen. PP werkt aan een Woon-manifest waarin een aanzet wordt gegeven voor nieuwe werkbare oplossingen. We gaan daarover graag het gesprek aan met de samenleving en de politiek.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant