Elwy te Grotenhuis is een van de eerste bewoonsters en oprichtster van de groep 'tiny houses XL' op 't Haartse Bos. Foto: PR

Elwy te Grotenhuis is een van de eerste bewoonsters en oprichtster van de groep 'tiny houses XL' op 't Haartse Bos. Foto: PR

Eindelijk wonen in een tiny house

Algemeen

De tiny houses op de Haart zijn klaar voor bewoning

Door Kristel te Bokkel

DE HAART - Op ‘t Haartse Bos staan sinds kort vijf tiny houses XL. Elwy te Grotenhuis is een van de eerste bewoonsters en oprichtster van dit initiatief. Trots is ze dat het haar gelukt is.

Na meer dan twee jaar is het eindelijk zover. Afgelopen week heeft Elwy te Grotenhuis de sleutel gekregen van haar tiny house XL. “Een tiny house heeft een oppervlakte van 50 vierkante meter, en de huisjes op ‘t Haartse Bos hebben een oppervlakte van 52m2, dus net geen tiny house. Daarom noemen we ze tiny house XL.”

Nog niet eerder is er in de Achterhoek zo een project neergezet waar permanent gewoond mag worden. Twee jaar geleden stond er in de krant dat deze grond te koop kwam. Destijds woonde te Grotenhuis in een caravan. “Door de scheiding woonde ik op de camping. Ik vond het heerlijk in de caravan. Ik had er alles. Klein wonen heeft me altijd al aangetrokken. Wat moet een mens met zoveel spullen? Van wonen in een kleinere ruimte word je bewuster. Wat heb je nou eigenlijk echt nodig? Je hoeft niet veel spullen te kopen, want je hebt er geen ruimte voor. Toen ik zag dat de grond te koop kwam ben ik naar de gemeente gestapt met mijn idee.”

Te Grotenhuis mocht haar idee gaan uitvoeren, maar wel met de voorwaarde dat er een stuk of vijf anderen bij moesten komen die ze zelf zou zoeken. “Ik kreeg weinig reacties op het bericht dat ik plaatste in de Facebookgroep Tiny House Nederland. Dus moest ik het anders aanpakken.”

Ondanks dat ook de makelaar nog nooit gehoord had van tiny houses waar je permanent mag wonen, is het project uitgelopen op een succes. In een mum van tijd waren de woningen verkocht. “Voor iedereen was het nieuw: voor de makelaar, de bank, de bouwer, maar er was veel interesse in de tiny houses. Toen we het in de krant plaatsten, waren er ongeveer honderd geïnteresseerden. Bij de verkoop waren er zo’n 36 mensen die het wel wilden hebben.” Daarbij kregen mensen die hier uit de buurt komen eerst de kans.

Tussen alle jonge bewoners en stellen voelt te Grotenhuis zich als een moeder overste. “Ik heb er superveel zin in om er te gaan wonen! Ik ben trots op mezelf dat ik er, samen met de andere partijen, vijf huisjes neer heb gezet. Trots dat het is gelukt! En ik zou het heel mooi vinden als het op meerdere plaatsen gedaan zou worden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant