De spoorwegovergang in het Kleuverspad wordt  afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

De spoorwegovergang in het Kleuverspad wordt  afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Foto:

Onbewaakte spoorwegovergang Kleuverspad nog dit jaar dicht

Algemeen

Gewijzigd bestemmingsplan snel in procedure

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De onbewaakte spoorweg overgang in het Kleuverspad kan nog dit jaar afgesloten worden. Daarna zijn alle onbewaakte overwegen in de gemeente die er vier jaar gelden nog waren niet meer te passeren. Tussen de Buninkweg en het Kleuverspad komt aan de noordkant parallel aan het spoor een nieuwe weg. Daarvoor moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat gewijzigde plan wordt zo spoedig mogelijk ter inzage gelegd, waarna iedereen gedurende zes weken zienswijzen kan indienen.

Woningen aan Kleuverspad blijven bereikbaar
De parallelweg moet er komen, zodat de woningen aan het eerste deel van het Kleuverspad bereikbaar blijven met auto’s. Het tweede deel van het pad is een smal en aantrekkelijk fiets- en wandelpad. Daarom lopen er diverse wandel- en fietsroutes over het pad. Ook dat was een reden om voor de nieuwe weg langs het spoor te kiezen. Fietsers en wandelaars hoeven dan niet al te ver om te fietsen of te lopen en kunnen daarna bij een beveiligde spoorwegovergang oversteken. Ze zijn dan weldra weer op de oorspronkelijke route. Met de bewoners aan het Kleuverspad is uitvoerig overlegd. Wethouder Marin Veldhuizen zegt dat zij er mee in kunnen stemmen. Voor het landbouwverkeer ontstaat hiermee eveneens een veilige oversteek zonder dat er sprake is van al te veel omrijtijd.

Meer bos als compensatie aangelegd
De nieuwe weg loopt over landbouwgrond en door bosjes. Voor de aanleg moeten een houtsingel en bomen van de bosjes gekapt worden. “De kap wordt ruimschoots gecompenseerd”, zegt wethouder Veldhuizen. “Aansluitend wordt meer bos aangelegd.” Er komt zo’n 2700 vierkante meter bos bij. Voor de compensatie moet wel landbouwgrond worden aangekocht. Daarvoor moet een kadastrale herindeling plaatsvinden, waardoor de aanwezige houtsingel gekapt moet worden. “In het kader van de veiligheid is dit een uitstekend plan”, zegt wethouder Veldhuizen. “Er is veel overleg over gevoerd.” Daarnaast vindt hij de uitbreiding van natuur een pluspunt.

Moet nog dit jaar
Vanwege de provinciale cofinanciering moet de overgang nog dit jaar afgesloten worden. Daarom wordt de bestemmingsplanwijziging nu snel ter inzage gelegd. Het is gebruikelijk dat er nog een vooroverlegfase met een inloopavond is met alle betrokkenen, waarna het plan nog iets gewijzigd kan worden, voordat de definitieve versie ter inzage wordt gelegd. Die fase wordt nu overgeslagen. Nadat er zienswijzen zijn ingediend zal B en W die behandelen en eventueel nog het bestemmingsplan wijzigen. Daarna wordt het aan de gemeenteraad voor besluitvorming voorgelegd. Is dat besluit positief dan kan de nieuwe parallelweg aangelegd worden en de overgang afgesloten, op tijd om nog het geld van de provincie te kunnen krijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant