Drie vrijwilligers van Present maken een tuin kindvriendelijk. Foto: Present

Drie vrijwilligers van Present maken een tuin kindvriendelijk. Foto: Present

Stichting Present van start in Aalten en Dinxperlo

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO - Present gaat van start in Aalten en Dinxperlo. “Present biedt groepen vrijwilligers de mogelijkheid om zich in hun eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement”, vertelt Nelly de Vries, oprichter van Present Aalten-Dinxperlo. “Het gaat om kortdurende, afgebakende klussen. Ons uitgangspunt is de wens van de vrijwilligers. Vanuit dit aanbod gaan we op zoek naar mensen die we kunnen helpen, hiervoor werken we samen met professionals die hen begeleiden. Op deze manier komt de hulp van de vrijwilligers terecht bij mensen die dit echt nodig hebben.”

Impact Present
De hulpontvangers zitten door omstandigheden vaak in een neerwaartse spiraal, waaruit ze heel moeilijk kunnen ontsnappen. “De komst van een groep vrijwilligers kan de hulpontvanger weer perspectief geven. Hij/zij voelt zich gezien, wordt gemotiveerd om zelf iets te doen en door een schoon, opgeruimd en opgeknapt huis of tuin, kan hij weer aan de toekomst denken. Dat geeft een positieve boost voor alle betrokkenen: voor de hulpontvanger, maar ook voor de betrokken vrijwilligers. Zij voelen zich betekenisvol en ervaren hoe een paar uur van hun tijd een enorm verschil kan maken in het leven van een ander”, legt De Vries uit.

Present Aalten-Dinxperlo wordt voor een deel gefinancierd vanuit een bijdrage van bedrijvenpartner Rots Bouw. Zij geloven net als Present dat je in korte tijd een ander heel veel kunt bieden. “Als bedrijf vinden we het belangrijk om om ons heen te kijken en gebruik te maken van ‘hulpmiddelen’ die er zijn, om te weten wie er hulp nodig hebben. Present is zo’n hulpmiddel en maakt zichtbaar welke nood er in de samenleving is en hoe je hulp kunt bieden. Dit kan door een partnerschap of door handjes te leveren”, legt Egbert Jan Rots uit. Present krijgt daarnaast bijdragen vanuit het Oranje Fonds, Kans Fonds, Stichting Maagdenhuis en een kerkgenootschap.

De eerste groep die in Aalten aan de slag gaat, zijn drie medewerkers van Iets Anders Makelaars. Zij gaan begin juni een alleenstaande man met een psychische beperking helpen bij het opknappen van zijn tuin.

Present in de Achterhoek
Present Aalten-Dinxperlo is de vierde Stichting Present in de Achterhoek en de 75ste in Nederland. De officiële oprichting van deze nieuwste stichting werd mogelijk gemaakt door medewerking van notariskantoor Brinkman & Rensen. In de Achterhoek zijn Present Doetinchem, Winterswijk, Bronckhorst en nu dus ook Present Aalten-Dinxperlo actief. In 2020 hebben ruim 1.100 Achterhoekse vrijwilligers zich meer dan 5.000 uren ingezet voor een medemens in de gemeenten Doetinchem, Winterswijk en Bronckhorst. In heel Nederland waren dit in 2020 bijna 39.000 vrijwilligers met een inzet van ruim 150.000 uren. Al deze vrijwilligers worden door projectcoördinatoren gekoppeld aan de hulpvragen in hun regio. José van Hal is sinds maart 2021 de projectcoördinator van Present Aalten-Dinxperlo. Bij de start van een Present-project is de coördinator net als de hulpverlener aanwezig. “Als coördinator blijf ik er niet voortdurend bij, maar ik ben wel bereikbaar voor als het nodig is. En bij de afsluiting ben ik er ook weer. Na afloop wordt ieder project geëvalueerd: wat ging er goed, en wat zou nog beter kunnen?”

Samenwerking
Present werkt vaak en graag samen met andere organisaties. “In Doetinchem werken we bijvoorbeeld voor het tuinonderhoud samen met Sité Woondiensten, Pauropus en Stadskamer Doetinchem. Een groep vrijwilligers schoont dan via Present een verwilderde tuin op, waarna de vaste vrijwilligers van de Stadskamer het structurele onderhoud oppakken”, vertelt De Vries. “Een soortgelijke samenwerking hebben we in Winterswijk met bijvoorbeeld het Kluspunt van de Winterswijkse Uitdaging.” Present hoopt in Aalten en Dinxperlo eveneens een goede relatie op te bouwen met andere organisaties binnen welzijn, zorg en wonen. Hiervoor zijn al diverse contacten gelegd.

Omzien naar elkaar
Het bijzondere van Present is volgens de twee vrouwen niet alleen dat ze uitgaan van het aanbod van de groep vrijwilligers en de impact van de projecten, maar vooral ook het feit dat diverse groepen uit de maatschappij elkaar ontmoeten en zich verbinden. Dat sociale contact is een minstens zo belangrijk element. “Het gaat wat ons betreft om ‘omzien naar elkaar’: Achterhoeks naoberschap in een modern jasje. We horen dat er op dit gebied al veel gebeurt in Aalten en Dinxperlo en willen daar graag ons steentje aan bijdragen”, besluit Van Hal.

Meer informatie
Meer weten over Present? Neem dan een kijkje op de website of neem contact op met Nelly de Vries, nelly.de.vries@presentaalten-dinxperlo.nl of tel. 06-40800829 of José van Hal, jose.van.hal@presentaalten-dinxperlo.nl, tel. 06 21838708.


www.presentaalten-dinxperlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant