Afbeelding
Foto: PR

Advocaten krijgen nul op rekest; veelklagers worden niet meer gehoord

Partnerbijdrage

Veelklagers zijn een probleem voor de rechtbanken. Daarom gaan het hof en de raden van disciplines kijken hoe zij beperkingen op kunnen zetten, om zo partijen die bij de kleinste dingen al naar de rechter stappen, buiten de deur te houden. Het probleem is simpelweg dat de rechters en tuchtcolleges op deze manier onnodig veel werk hebben, waar de advocaten van tevoren al in hadden kunnen schatten dat het geen zaak voor de rechter is.

Wat zijn veelklagers en wat is het probleem nu eigenlijk?

Veelklagers komen vooral voor bij familierechtszaken en overige civiele zaken, zoals huurrecht. Het gaat hier om mensen die bij het minste of geringste naar de rechtbank stappen, ook wanneer de tussenkomst van een rechter eigenlijk niet noodzakelijk is. De advocaten die deze zaken aannemen, kunnen nu rekenen op gevolgen wanneer het hof en de raden van disciplines daadwerkelijk beperkingen op kunnen stellen.

Schouten zegt hierover: ‘Uiteraard handelt de advocaat in het belang van de cliënt, maar er zijn ook wetten, richtlijnen en codes waaraan wij ons moeten houden. Het bezighouden van de rechtbank met onzinnigheden valt daar absoluut niet binnen. Dit gaat ten koste van de tijd voor de zaken die wel de volle aandacht verdienen.’

Vooral in Den Bosch ging het regelmatig mis. Hier werden 6 advocaten geschrapt (van de totaal 14). In totaal nam de behandeling van alle zaken meer dan een half jaar in beslag, waarmee wel duidelijk is hoe ernstig het gesteld is met de veelklagers.

Amerikaanse taferelen?

Amerikaanse taferelen kunnen we het echter nog lang niet noemen. Daar vinden we de meest absurde rechtszaken, zoals de case Robert Lee Brock versus… Robert Lee Brock (een gevangene die zichzelf aanklaagde), de Dukes versus Seaworld (nadat Daniel Dukes met een orka wilde zwemmen, die de zwemmer vervolgens doodbeet), al zijn er nog veel mooiere voorbeelden. Zoals meneer Overton, die Budweiser aanklaagde en $ 10.000 wilde vangen. Waarom? In de reclame van Budweiser vielen vrouwen als een blok voor bierdrinkende mannen, maar bij Overton lukte dat niet, ook niet na tal van glazen. Wellicht dat hij daarop besloot een rechtszaak aan te spannen.

Helemaal zinloos is het overigens niet en dat is ook direct de reden voor het enorme aantal rechtszaken in Amerika. Stella Liebeck verdiende er bijna $ 3 miljoen mee. Waarom? Ze bestelde koffie bij de McDonalds, deed suiker in de koffie en liet de beker vallen. De brandwonden op haar benen moesten wel betekenen dat de koffie te heet moest zijn geweest. Het bizarre; de rechtbank stelde Liebeck in het gelijk.

Zulke bizarre rechtszaken en veelklagers zien we hier in Nederland nog niet; maar het mag duidelijk zijn dat het goed is dat het hof en de raden van disciplines hier werk van maken, voordat het wel uit de hand gaat lopen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Schouten - Advocaten. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant