Hans Beele, Reinnetta Beking, Jalf Flach en Harry Esselink. Foto: Karin Stronks

Hans Beele, Reinnetta Beking, Jalf Flach en Harry Esselink. Foto: Karin Stronks

Twee walnootboompjes geplant aan rand van voedselbos

Algemeen

AALTEN – Onder toeziend oog van Hans Beele, initiatiefnemer en eigenaar van kenniscentrum Sealing Valley, hebben Reinnetta Beking en Jalf Flach twee walnootboompjes geplant aan de rand van het voedselbos. Op de schuine kant van het talud, waar enorme blokken staan opgesteld rondom het podium, zet Reinetta de spade in de grond. De bomen staan symbool voor Hans Beele en zijn twee jaar geleden gestorven vrouw Agaath. “Ze is erbij, dat weet ik zeker”, zegt Reinetta Beking met een glimlach.

De walnoten zijn drie jaar geleden gezaaid door Jalf en Reinnetta. “Het was een ingeving. Meneer en mevrouw Beele ondersteunen zo veel verenigingen, goede doelen. Meneer Beele doet dat nog steeds. Er zal hem vaak om sponsoring en steun gevraagd worden vanuit de samenleving”, geeft Reinnetta aan. Ze vervolgt: “We zagen dit najaar het onthulde informatiebord met daarop het natuurpark en voedselbos. Wat ons heeft verrast en bijzonder aanspreekt is dat door de aanleg van dit park en voedselbos aan de natuur veel gegeven wordt. Schaduw, koelte, luchtzuivering en voedsel. Daarom willen wij op deze manier iets terug doen.”

Reinnetta en Jalf zoeken contact met Hans Beele en vragen of zij de walnootboompjes te zijner tijd mogen planten bij de campus Sealing Valley. Reinnetta: “Bomen voor bij de nieuw gerealiseerde Beele Campus, als erkenning en herdenking aan wat Hans Beele en zijn vrouw Agaath hebben opgebouwd en nalaten aan de Aaltense bevolking. Het is erg spijtig dat Agaath dit niet meer mee kan maken.” Hans Beele is geraakt en ontroerd door het aanbod. Hij zegt: “Ik heb mijn Agaath kort voor het overlijden beloofd ons project af te maken. Om Sealing Valley in onze stijl af te sluiten heb ik dit keer alleen een besluit genomen over het terrein dat was voorzien voor latere uitbreidingen. Die uitbreidingen zijn niet meer nodig, daarom realiseren we een nalatenschap aan Aalten waarvan men nog vele jaren plezier zal hebben. Het natuurpark, voedselbos en het ‘Colosseum’ zijn voor mij, voor ons, het sluitstuk van project Sealing Valley.”

Hovenier Harry Esselink, die met zijn team opdracht heeft gekregen om het park en voedselbos te ontwerpen en aan te leggen, heeft een mooie, geschikte plek aangewezen voor de twee walnootboompjes. Vrij bovenaan het talud, aan de rand van het aan te planten voedselbos, graaft Reinnetta de gaten, ongeveer anderhalve meter uit elkaar, voor de boompjes. Een van de boompjes heeft zich vertakt, deze staat symbool voor Hans Beele, het kleinere walnootboompje wordt geplant ter ere van Agaath. Reinnetta schept voedselrijke grond in de gaten, en de boompjes worden gepoot. Jalf Flach, Reinnetta, Harry Esselink en Hans Beele bespreken hoe de walnootjes gemarkeerd kunnen worden. Besloten wordt dat er een rand van zwerfkeien om de boompjes wordt gelegd.

Reinnetta en Jalf drinken samen met Harry Esselink en Hans Beele een kopje koffie na afloop van het bijzondere en symbolische moment. Reinnetta vertelt: “De walnoot lijkt op een stel hersenen en bevat bepaalde vetten die het brein helpen functioneren. Het is krachtig voedend voedsel dat een positief effect heeft op het concentratievermogen. Niet voor niets dat een notenmix ‘studentenhaver’ wordt genoemd!” Er volgt een rondleiding door de Campus en Hans Beele overhandigt Reinnetta en Jalf een glazen appeltje, geblazen in de voormalige Royal Leerdam Kristal fabriek, compleet met een certificaat van echtheid. Een blijk van waardering voor het schenken van de walnotenboompjes. Een gebaar vol symboliek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant