Imad Hamada midden tussen de spelers van JO12-2 . Foto: Karin Stronks
Imad Hamada midden tussen de spelers van JO12-2 . Foto: Karin Stronks

‘De spelers zijn dol op Imad’

Algemeen

Statushouders doen vrijwilligerswerk bij AZSV

Door Karin Stronks

AALTEN – Team JO12-2 heeft de training erop zitten, de spelers verzamelen samen met Imad de ballen, tellen ze na en gooien ze in het net. De hesjes worden in de tas gestopt, de jongens zwaaien nog even en gaan naar huis. Trainer Ronald Lammers, leider Jaco van Schijndel en vrijwilliger Imad Hamada (28), statushouder, afkomstig uit Afrin, Syrië, praten nog even na over de oefenstof.

Via Nico Evers en Dini Veerbeek van Figulus Welzijn is Imad het afgelopen seizoen bij AZSV als vrijwilliger begonnen. “Figulus heeft verenigingen benaderd of zij statushouders als vrijwilliger kunnen of willen plaatsen. Dit kwam ook bij ons ter sprake en het sprak ons aan. Zo is Imad bij ons begonnen”, vertelt Ronald. Imad houdt van voetballen, in Afrin trapte hij met vrienden wel eens een balletje op straat. “De taal leren vind ik moeilijk. Online les nu is lastig. Voetballen met de jongens is leuk om te doen”, zegt Imad. Hij begint zo voortvarend en fanatiek dat hij een tijdje geblesseerd raakt aan zijn scheenbeen. Tijdens de ramadan hoeft hij niet te trainen. “Hij kwam op zaterdag wel kijken naar de onderlinge wedstrijden, dat hebben we afgesproken. Zo blijft hij in contact met ons en de spelers”, geeft Jaco aan.

Ronald en Jaco staan volledig achter het besluit om met Imad te werken. “We vinden het belangrijk om hem te betrekken bij de sport, bij AZSV. En het doel is ook om hem spelenderwijs de taal en onze waarden en normen te leren. Imad pakt het goed op, hij ziet dingen liggen en toont initiatief. De jongens zijn dol op hem. Bij de eerste wedstrijd hebben ze afgesproken om Imad een high five te geven als er gescoord werd, erg leuk”, aldus Ronald. Jaco beaamt: “Ons team is een sociale groep en ze pakken het heel goed op, ook wat betreft de taal. Mijn zoon Brent voetbalt in dit team en ik vang wel eens iets op als ze het over AZSV hebben. Ze zijn erg positief over Imad.”

Dini Veerbeek houdt zich samen met Nico Evers vanuit Figulus bezig met het vrijwilligerswerk van statushouders. Dini geeft aan: “Het is belangrijk dat statushouders onze samenleving leren kennen, dat ze in contact komen met Nederlanders, met onze gebruiken. We zijn altijd op zoek naar verenigingen en vooral de vrijwilligers ervan, die een statushouder onder hun hoede willen en kunnen nemen. We houden rekening met wat een statushouder leuk vindt en waar hij affiniteit mee heeft. In deze tijd is het natuurlijk extra lastig vanwege corona. We blijven mogelijkheden zoeken en zijn erg blij met de bereidwilligheid van clubs als AZSV die de statushouders willen helpen en begeleiden.”

Wim Smees en Bert Stronks van de accommodatiecommissie begeleiden ook een statushouder. Adnan uit Syrië doet op de vrijdagochtend vrijwilligerswerk. Het groen rondom sportpark Villekamp wordt onderhouden en er wordt zo nodig schoongemaakt. De taal is hier een knelpunt, communiceren is erg lastig. “We zijn natuurlijk in kleine groepjes of alleen aan het werk, het is best moeilijk soms om een gesprekje aan te knopen met Adnan. Hij is natuurlijk in een andere wereld terecht gekomen en heeft misschien een heftig verleden, we proberen daar aandacht voor te hebben. Maar als je niet goed met elkaar kunt praten is dat moeilijk. We kunnen via Figulus een beroep doen op een tolk en altijd terugvallen op de contactpersonen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant