Ruben en Aniek met de vrijwilligers van Kanjers voor Kanjers. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ruben en Aniek met de vrijwilligers van Kanjers voor Kanjers. Foto: Frank Vinkenvleugel

Clinic rolstoeltennis voor Ruben

Mogelijk gemaakt door Kanjers voor Kanjers

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - De achttienjarige Ruben Borkus uit Doetinchem kon zijn geluk niet op. Op zondag 16 mei kreeg hij van Kanjers voor Kanjers een clinic aangeboden van niemand minder dan Aniek van Koot, die tot de wereldtop in het rolstoeltennis behoort. Op het tennispark van tennisvereniging De Rietstap in Dinxperlo werd er gekeken of Ruben voldoende aanleg voor tennis heeft om ook daadwerkelijk over te kunnen gaan tot de aanschaf van een sportrolstoel.

Kanjers voor Kanjers maakt dromen waar voor kinderen en jongeren tot en met 21 jaar met een verstandelijke, lichamelijke of maatschappelijke beperking. Henriette Brethouwer van Kanjers voor Kanjers: "We kregen een aanvraag binnen voor een aangepaste sportrolstoel voor Ruben omdat hij ook wil meedoen. Die aanvraag is door ons serieus opgepakt en samen zijn we gaan kijken wat er nodig is. Een sportrolstoel om te kunnen tennissen is een kostbare aangelegenheid en we wilden graag weten of rolstoeltennis ook echt iets voor Ruben is voordat we overgaan tot de aanschaf van deze rolstoel.” Zo kwam Kanjers voor Kanjers op het idee om eerst een clinic aan te bieden en daarvoor werd de medewerking gevraagd van een echte specialist op dit gebied: Aniek van Koot, die ook nog eens ambassadeur is van Kanjers voor Kanjers.

Sportieve familie
Aniek van Koot uit Dinxperlo reist zelf als tennisspeelster met haar rolstoel de hele wereld rond en heeft geweldige prestaties en overwinningen behaald waaronder Wimbledon, US- en Australian Open, heeft een prijzenkast vol bekers en medailles en gaat voor de top. Aniek: ”Toen ze mij vroegen om deze clinic te verzorgen voor Ruben, aarzelde ik niet. Het woord ‘tennis’ hoor ik graag en doe dit met alle plezier.” Ze lacht als ze naar Ruben kijkt en zegt: ”Vraag ook eens of hij mij al kende?”. Ruben: ”Nee, ik had nog niet eerder van Aniek van Koot gehoord, wel van Diede de Groot en Esther Vergeer maar na vandaag wordt dat anders.”

Ruben komt uit Doetinchem, gaat naar het Graafschap college waar hij de opleiding ICT doet. Hij komt uit een sportieve familie. Rubens moeder vertelt:: ”We spelen bijna allemaal tennis en Ruben kijkt vaak mee. Al vanaf jongs af aan kreeg Ruben een rolstoel zodat hij meer zelf kon bepalen wat hij wilde. Als hij in een buggy zou zitten, was hij meer afhankelijk van de persoon die de buggy duwde en vandaar dat hij al vroeg leerde omgaan met de rolstoel. Het vergrootte zijn zelfstandigheid en gaf hem een stukje zelfbepaling wat ook erg belangrijk voor hem is. Wij zagen als ouders dat er gevoel voor de bal is en stimuleerden dat ook. Dat we nu op het punt staan dat hij een clinic mag volgen van Aniek van Koot is geweldig”.

Blaren op de handen
Ruben werd zondag verwelkomt door een delegatie van Kanjers voor Kanjers en kreeg voorafgaand aan de clinic enkele mooie cadeaus van Aniek. ”Je moet natuurlijk straks wel goed voor de dag komen mocht je een aangepaste sportrolstoel krijgen om te tennissen", zegt Aniek. ”Daarom krijg je van mij mijn eigen tennistas die ik ook mee heb gehad naar de Australian Open en omdat je dan flink aan het zweten komt, heb je natuurlijk ook een mooi badlaken nodig om het zweet weg te deppen. Natuurlijk mag dan een nieuw tennisracket niet ontbreken.” Ruben kan zijn geluk niet op. Aniek: ”Samen met Kanjers voor Kanjers zullen we kijken wat Ruben nodig heeft en wat bij hem past, maar niet voordat hij toont dat hij klaar is voor ‘blaren op de handen’ en doorzettingsvermogen heeft, want dat heb je echt nodig.”

Anniek is niet alleen ambassadeur van Kanjers voor Kanjers maar ook nog eens een ware coach op het tennisveld. Ze begeleidt Ruben in de sportrolstoel, geeft tips, en met een natuurlijke nuchterheid en sympathie weet ze Ruben te motiveren tot een aantal tennisoefeningen. Ze geeft hem een schouderklopje en gaat samen met Ruben aan de slag. Het is geen kwestie van zomaar even in de rolstoel gaan zitten en spelen, maar het vergt lichamelijk en mentaal wel het een en ander van iemand. Ruben gaat er helemaal voor en met de tips van Aniek lijkt het alsof hij al vaker heeft getennist. De wil is in ieder geval zeker aanwezig. Hij weet de bal goed te raken.

'Mooi om te doen'
Een uur later krijgt Ruben een applaus van de aanwezigen en mag hij trots zijn op hetgeen hij zojuist heeft laten zien. Ook de mensen die speciaal voor hem waren meegekomen hebben zichtbaar genoten. Nu is het een kwestie van het aanschaffen van de sportrolstoel. Henriette: ”We pakken dit samen op, en kijken hoe we een rolstoel krijgen die passend is bij Ruben. Het is mooi dat we op deze manier hebben kunnen zien of het bij hem past. Het zijn namelijk best grote uitgaves en dan zou het jammer zijn als we een rolstoel zouden aanschaffen en dat er vervolgens niets mee gedaan zou worden. Het zal helemaal goed komen.”

Als kers op de taart, of beter gezegd, ‘slagroom op de aardbei’ heeft Anniek nog een mooie verassing voor Ruben en zijn moeder. Ze nodigt hen uit om naar Wimbledon te komen als Aniek tennist en dan kunnen ze daar met een speciaal pasje kijken hoe het er aan toe gaat en de traditie in ere houden om aardbeien met slagroom te eten, waar vooral moeder erg naar uit kijkt. Maar waar het uiteindelijk om draait is natuurlijk dat Kanjers voor Kanjers wederom een mooie wens van iemand in vervulling kan laten gaan en zowel Ruben als zijn ouders ontzettend blij kan maken. En dat gebonden zijn aan een rolstoel geen beperking hoeft te zijn om de top te bereiken heeft Aniek van Koot al meerdere malen laten zien. Zoals het haar op haar auto geschreven staat: ’The sky is the limit, not your disability’.


www.kanjersvoorkanjers.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden