Muzikale voetnootjes | Waterloo – ABBA (1974)

Waterloo – ABBA (1974)

Feestje!

Het Eurovisie Songfestival, een spektakel dat tegenwoordig meer weg heeft van de strijd om de mooiste outfit en meest bijzondere podiumact, dan dat het gaat om het liedje. Zeker sinds het festival de deuren geopend heeft voor Oost-Europa en zelfs Australië. Dat laatste snap ik nog steeds niet en welke uitleg ik ook hoor of lees, ik wil het niet snappen.

Vroeger was het een overzichtelijk evenement. Stuk of vijftien liedjes/landen, punten geven en klaar. Tegenwoordig zijn er zelfs halve finales nodig om tot het finale deelnemersveld te komen. En dan die avond zelf. Je moet wel over kilo's zitvlees beschikken en je door, soms abominabel slechte liedjes worstelen om bij de puntentelling uit te komen. En die duurt ook een eeuwigheid en als alles achter de rug is, heeft een zingende kip gewonnen.

In 2018 won dit verschrikkelijk slechte liedje 'gezongen' door de als een kip verklede Israëlische Netta. Voor mij de reden om dit gedoe nooit meer serieus te nemen. Echter werd ik een jaar later zeer aangenaam verrast en moest ik terugkomen op mijn boude uitspraken over het Eurovisie Songfestival. De reden was natuurlijk de winnaar, want met een echt liedje, goed gezongen en geen poespas. Duncan Laurence zijn ‘Arcade’ is wat mij betreft één van de hoogtepunten uit de geschiedenis van dit festival.

Was vroeger dan alles beter? Zeer zeker niet, ook toen waren er minder mooie bijdragen, maar ook werd er vaker een grote hit of carrière gescoord. Zo'n succesvolle carrière als de winnaars van 1974, dat gaat zeker niet meer gebeuren. Het Zweedse ABBA won met ‘Waterloo’ terecht die editie en de reeks aan hits die volgden, is lang en ongeëvenaard.

ABBA werd lange tijd verguisd door zogenaamde muziekkenners, maar die moeten tegenwoordig erkennen dat de liedjes zeer ingenieus in elkaar steken. Prachtige albums en een aantal all-time favoriete hits, zoals ‘S.O.S.’, ‘Eagle’ en ‘The Day Before You Came’ en dat begon allemaal met ‘Waterloo’. Hamerende piano, prachtige samenzang, mooie tekst met een bijzondere zin: ‘I Feel Like I Win When I Lose’. Overigens is mijn voorspelling dat Jeangu Macrooy zaterdag niet gaat winnen, maar door zijn deelname wint hij natuurlijk wel. Veel kijkplezier voor degenen die zaterdagavond NPO1 inschakelen, ik zal aan jullie denken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden