De werkgroep controleert de steenuiltjes. Foto: Karin Stronks
De werkgroep controleert de steenuiltjes. Foto: Karin Stronks

Steenuilenwerkgroep weer op pad

DALE – Pascal Stroeken en Ronald van Harxen hebben op maandag 26 april een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Een eerbetoon aan de twee heren die ruim 35 jaar alle gegevens van de steenuilenpopulatie in hun werkgebied in kaart hebben gebracht. Ze zijn verrast en blij, na de plechtigheden gaan ze echter gewoon weer op pad om de nestkasten te controleren, er is werk aan de winkel!

Door Karin Stronks

In buurtschap Dale worden meerdere nestkasten bezocht, in een nestkast treffen Ronald en Pascal, die samen met Hugo van Wamelen het veldwerk doen, drie pasgeboren jongen en twee eieren aan. Bij de inwoner van Dale die de Koninklijke Onderscheiding heeft aangevraagd wordt een broedsel met vier eieren aangetroffen. Het vrouwtje, dat minstens vier jaar op deze locatie broedt, wordt gewogen en van haar kop wordt een scan gemaakt. Ook de kale plek, de ‘broedplek’ wordt gescand. Ronald legt uit: “Deze broedplek bevat veel vocht en houdt de eieren goed warm tijdens het broeden. Als de jongen uitkomen zal de kale plek langzaam verdwijnen en komen de veren terug. Dat kan wel een tijdje duren.” Ronald zet het vrouwtje terug in de nestkast zodat ze het broeden kan vervolgen.

Pascal, Ronald en Hugo drinken een kopje koffie in Dale. “Dit jaar zijn de broedsels groter dan gemiddeld. Nesten met vier, vijf eieren zijn geen uitzondering. We hebben in ons werkgebied zelfs een broedsel van acht eieren aangetroffen”, vertelt Pascal. Hij vervolgt: “Het aantal bosmuizen is ook opvallend groot dit jaar. Het vrouwtje dat we vanochtend hier in de buurt onderzochten had de staart van een bosmuis nog uit de snavel hangen! Loslaten, ho maar!”

Na de koffie laat de steenuilenwerkgroep een kratje bier met twee glazen achter, ‘steenuilke’ pils. Ronald zegt: “Als blijk van waardering, omdat we mede dankzij jouw inzet het lintje hebben gekregen!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden