Afbeelding

Lezers schrijven: ‘Bloemrijke graslanden in onze kernen’: een startschot?

Algemeen

'Bloemrijke graslanden in onze kernen': een startschot?

Onlangs stond er een opbeurend stukje op de gemeentepagina Aalten Actueel. Maar liefst 100.000 m2 wordt ingezaaid met een bloemrijk grasmengsel. Zeker een goed initiatief! Er zijn bij de groenvoorziening mensen die het echt goed menen met de mensheid en dus de biodiversiteit. (De link mensheid en biodiversiteit hoef ik toch niet meer uit te leggen, hoop ik?) Daar mogen we best blij mee zijn. Ze hebben het toch maar mooi voor elkaar gekregen om voor maar liefst 100.000 m2 gemeentegeld te krijgen om dat zaad te kopen. Daar blijft het niet bij want ze hebben daarmee ook de toestemming om de grond te bewerken (machines) en de manuren (salaris) er in te investeren. Petje af voor degene die met dit initiatief is gekomen. Echt, dat meen ik. Er is echter één kleine maar …… Had de afdeling PR van de gemeente het niet wat meer in perspectief kunnen zetten en wellicht zelfs een beroep op u moeten doen?

De gemeente Aalten heeft (kijk maar na op internet) een oppervlakte van ongeveer 97 km2, oftewel 9.700 hectare, oftewel 97.000.000 m2. Dan is 100.000 m2 ineens niet zo veel meer. De gemeente is bijna 1.000 keer zo groot ….

Tuurlijk, het gaat hier om 100.000 m2 (=10 hectare) in de kernen, de bebouwde kommen. Maar de gemeente is zoveel groter dan dat …. Gebeurt daar dan niets direct of indirect namens de gemeente? Gelukkig wel. Een voorbeeld: het Akkerrandenproject heeft net weer zaad uitgedeeld. Er was vorig jaar zelfs iemand in Bredevoort die twee vierkante meter ingezaaid heeft! “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert!”

Desondanks, al wordt de druppel elk jaar iets groter, het blijft een druppel op de bekende gloeiende plaat. En denk nu niet dat de ooievaars in Bredevoort een duidelijk teken van herstel van de biodiversiteit is. Dit incidentele herstel is beperkt en broos. Er zijn zo’n 45.000 schimmels, planten, dieren en andere organismen in Nederland gevestigd. Ten minste een derde werd in 2018 bedreigd met uitsterven. Hierbij past de opmerking “voor zover we weten” want lang niet alles wordt namelijk onderzocht.

Iedereen, letterlijk elk mens van jong tot oud, zal een steentje moeten bijdragen willen we echt verschil maken. Als we het alleen aan de gemeente, hardwerkende vrijwilligers en goedwillende “natuurliefhebbers” overlaten dan komt er geen omslag. De recente stijging in het aantal bedreigde diersoorten onderstreept de noodzaak dat iedereen met een andere blik naar zijn omgeving gaat kijken.

Een andere blik op de omgeving? Goed, maar hoe dan? Hoe veranderen we die 100.000 m2 bloemrijke graslanden in een startschot voor heel Aalten?

Als je klein en dicht bij huis wilt beginnen, is dat in de basis erg simpel: DOE MINDER !!! Een paar voorbeelden. Laat een rommelhoekje in de tuin. In het buitengebied, ondanks dat het goed bedoeld is: maai niet meer de berm langs de weg. Voor de mensen met lef: maai het gazonnetje niet in zijn geheel twee keer in de week maar laat een stuk gras lekker uitgroeien. Dat is werkelijk prachtig en er komen vaak ook nog bloemen in. Laat oud hout liggen of maak er een leuke stapel van op een plekje in de zon. Schoon de tuin zo laat mogelijk na de winter op. De schimmels (o.a. paddenstoelen), plantjes, dieren en andere organismen zullen snel de ruimte pakken die u ze geeft. En als u dan bereid bent de schoonheid daarvan te zien dan krijgt u er veel voldoening voor terug.

Tot slot nog een belangrijke tip: gebruik geen gif. Of het nu een herbicide, toxine, insecticide, round-up of groene-aanslag verwijderaar genoemd wordt; het maakt meer dood dan je lief is. Zoek op internet eens naar alternatieven. Kan je het ondanks je gezonde verstand toch niet laten om gif te gebruiken, lees dan heel nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. En gebruik vooral niet meer dan voorgeschreven is!

Cor Burger
Regio-ambassadeur Biodiversiteit Bijen

Een 'rommelhoekje' in de tuin levert veel moois op. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant