Afbeelding

Lezers schrijven | Zonnepanelen op het land

Algemeen

Zonnepanelen op de grond zijn industrie, verpesten het landschap en zijn overbodig

Laten we er niet omheen draaien. Een stuk grond, groot of klein, vol zonnepanelen is een industrieterrein. Het woord ‘zonneveld’ of zelfs ‘zonnepark’ is misleidend. Het maakt op grove wijze inbreuk op de natuur, het agrarisch landschap en verbruikt kostbare landbouwgrond. Land overdekt met panelen vernielt de omgeving.

De Achterhoek is een buitengebied met een agrarisch landschap, boerenbedrijven met daartussen de ‘kleine natuur’ in de vorm van plassen, beken, bospercelen, houtwallen etc. En een vrije blik, ruimte. In dat plaatje passen beesten in de weilanden, akkervelden vol gewassen en boerderijen in het veld. Geen glinsterende rijen hoog op stellingen geplaatste schuine panelen. Het grondgebied van de gemeente Aalten is bij uitstek een prachtige bonte mix van landbouw, natuur en recreatie; en trekt jaarlijks duizenden toeristen die komen voor het boerenbuiten-gevoel. Niet om langs rijen zonnepanelen te fietsen of te wandelen. Ook de Achterhoekers zelf zijn trots op hun streek en prijzen zich gelukkig in zo’n mooie omgeving te mogen wonen.

Zonnepanelen op de grond zijn ook niet nodig. Er is voldoende ruimte op nog vele ongebruikte vierkante meters daken van bijvoorbeeld grote bedrijfsgebouwen, stallen en ook openbare gebouwen. De moderne panelen zijn licht en passen ook prima op schuren, kippenhokken etc. Vele particuliere bewoners van huizen in de kernen en boerderijen in het buitengebied al zichtbaar bezig met het benutten van ruimte op daken voor panelen; panelen die gelukkig niet meer louter naar het zuiden moeten ‘kijken’ voor rendement. Steeds meer zonne-energie wordt opgewekt.

Ook Aalten doet mee aan de ‘energietransitie’. Helaas lijkt het te ontbreken aan een goede onderlinge afstemming met buurgemeenten en een meer gezamenlijke regionale aanpak. Als inwoner loop je (ondanks ‘informatiebijeenkomsten’) helaas toch vaak achter de feiten aan, je hebt een informatieachterstand. Een onduidelijke kaart verdeelt Aalten in zones langs willekeurig getrokken grenzen in zogenaamd ‘functioneel’ ('klein-’ en ‘grootschalig’) landschap. Op deze manier wordt gestuurd commerciële ruimte gecreëerd. Ook wordt de term ‘waardevol landschap’ voor bepaalde gebieden wordt gebruikt. Alsof niet alle agrarisch-, boeren- en open landschap in de gemeente Aalten ‘waardevol’ is.

De gemeente Aalten en de regio Achterhoek zouden een besluit moeten nemen om plaatsing van zonnepanelen op grond te verbieden. Voorkomen dat investeerders die er slechts een verdienmodel in zien er met ‘het landschap vandoor gaan’, en het platteland vervuilen met industrie-eilanden. Maak van de Achterhoek geen streek vol versnipperde industrieterreinen vol panelen; behoudt het agrarisch landschap en het natuurlijker ‘boerenkarakter’.


E. Freriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant