Afbeelding

Randbericht | Behoud het verkiezingsbord!

Algemeen

In de gemeenteraad werd gesproken over de borden waarop bij verkiezingen alle politieke partijen hun verkiezingsaffiche plakken. Erik Groters, een gemeenteraadslid van Gemeentebelangen die buiten de gemeente komt, had geconstateerd dat in andere gemeenten de verkiezingsborden er anders uitzagen. Ze waren netter.

Tegenwoordig worden woonplaatsen verfraaid met elektronische zuilen. De reclame hierop kan vanuit een computer worden veranderd. Het is niet onverwacht dat die gebruikt worden voor de reclame van politieke partijen. Op zo’n zuil zijn alle affiches te zien van de deelnemende partijen, netjes naast en onder elkaar en allemaal van dezelfde grootte. In andere gemeenten hadden ze alle affiches naast elkaar op één groot affiche afgedrukt. Er hoefden daarna alleen nog grote borden te komen, waarop zo’n affiche in één keer kon worden geplakt.

In Aalten zijn deze vernieuwingen nog niet doorgedrongen. Daar worden overal bruine borden geplaatst, waarop de partijen zelf hun affiche mogen plakken. Te zien zijn affiches van verschillende groottes. Soms zijn ze eenvoudig en saai, soms zijn ze prachtig vormgegeven. Ook kun je zien welke partijen de juiste lijm gebruiken. Gebeurt dat niet, dan laten affiches bij regen los en komen die op de grond te liggen en blijven er lijmsporen achter.

Erik Groters vond dat slordig. Die andere gemeenten deden het dan toch beter. Zijn voorstel om te onderzoeken of voortaan die nette, saaie, eenvormige borden gebruikt kunnen worden, werd ondersteund door alle gemeenteraadsfracties. Raimond Smit (CDA) vroeg zich zelfs af of die verkiezingsborden nog wel van deze tijd zijn. Hij vroeg in het onderzoek de afschaffing ervan mee te nemen. Dat was een slimme zet van Smit, want al die groene CDA-borden in de weilanden blijven wel.

Burgemeester Stapelkamp reageerde kort. B en W nam de motie over. Ik was verbaasd over deze gang van zaken. Perplex was ik door de reactie van de burgemeester. Hij, die zo begaan is met het cultureel erfgoed in de gemeente, had dwars voor deze motie moeten gaan liggen. Het verdwijnen van deze ‘slordige’ verkiezingsborden is een aantasting van dat erfgoed. Een verkiezing is niet voorstelbaar zonder de vrijwilligers, die met een emmertje lijm en voldoende affiches alle verkiezingsborden langs gaan. Ze zetten hun laddertje er tegen aan en plakken. De plakkers zijn een wezenlijk onderdeel van verkiezingen. Ze vertellen prachtige anekdotes over al hun plakjaren. Echte plakkers gaan lang mee en staan meteen klaar om op pad te gaan, als de gemeente de borden heeft opgesteld. Die plakkers behoren tot het immaterieel cultureel erfgoed. Die mogen nooit verdwijnen. Gemeente Aalten, behoud het verkiezingsbord!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant