<p>Martin H&uuml;ning. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Karin Stronks</p>

Martin Hüning. Foto: archief Achterhoek Nieuws - Karin Stronks

Martin Hüning: ‘Blij, gehoopt op meer’

Vanaf 28 april mag de horeca weer voorzichtig beginnen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Vanaf 28 april mogen de horeca-ondernemers met de nodige beperkingen weer hun terrassen inrichten. Dit maakte premier Rutte op dinsdag 20 april tijdens een persconferentie bekend. “Aan de ene kant zijn we daar heel blij mee”, zegt Martin Hüning. “Aan de andere kant voelen we ons door de tijd tot 18.00 uur gepiepeld. Wij worden zo de BOA’s (Bijzondere Opsporingsambtenaren). Had tot acht uur gepakt. Dit is een enorm nadeel, maar we zijn blij dat er wat gebeurt.”

Aandacht vragen voor horeca zonder terras
Martin Hüning is niet alleen bekend van Pannenkoekenrestaurant ’t Noorden aan de rand van Aalten, hij is bovendien bestuurslid van de Koninklijke Horecabond Gelderland. Daardoor was hij al wat eerder op de hoogte van de mogelijke versoepelingen die door Rutte werden medegedeeld. Toch had hij gehoopt op meer, want de horeca is al sinds september gesloten. Hij en andere horeca-ondernemers hadden graag weer binnen gasten ontvangen. Op terrassen kun je in ieder geval weer wat, maar er zijn horeca-bedrijven die geen terras hebben. Hüning hoopt daarom dat de plaatselijke afdelingen van de horecabond hun gemeentebesturen toch weten te bewegen of er “links of rechtsom wat gecreëerd kan worden voor die bedrijven.”

Druppel op de gloeiende plaat
In Aalten is Hüning tevreden over de coöperatie van de gemeente. Toen vorig jaar in juni de horeca weer open mocht heeft de gemeente alle medewerking gegeven aan het verruimen van de terrassen van de horecabedrijven. Daarvoor werd zelfs gemeentegrond ter beschikking gesteld, zodat er overal rondom het gemeentehuis op de Markt terrassen waren te vinden, zelfs bij de ingang. “Zelfs bedrijven die haast geen terras hadden konden dat elders uitbreiden.” In de rest van Gelderland is het beeld niet anders, al keken de gemeentes in het begin wel naar elkaar. “De eerste gemeentes die het voor elkaar hadden zijn de trendsetters geweest. Een centrum zonder horeca is haast niet voor te stellen. Hoe doods wordt een plaats dan? Als dan ook nog de detailhandel dicht gaat, is het echt niks meer.” Hüning gaat er vanuit dat de gemeenten nu opnieuw bereid zijn om ruimte te geven. Hij benadrukt dat het nog maar een klein beetje is wat kan en dat het een druppel op de gloeiende plaat is.

Koningsdag zou mooie test zijn geweest
Dat de terrassen pas op 28 april open kunnen en niet op Koningsdag, een dag eerder, vindt Hüning een vreemde keuze. “We hebben de koning gevraagd of hij zijn verjaardag een dag wilde verzetten, maar dat wilde hij niet”, zegt hij met een glimlach. Als het op Koningsdag mooi weer is gaan overal in Gelderland de inwoners naar de parken. “Overal is alles vol en de horeca waar het gereguleerd kan worden is niet open.” Het argument dat er op Koningsdag meteen een enorme stormloop op de terrassen zal zijn vindt Hüning niet sterk. “Zou dat een dag erna niet gebeuren?” Hij wijst op de voorjaarsvakantie. “Ik hoor dat op veel plekken de campings, mini-campings en bed&breakfasts zo’n beetje vol zitten. De mensen zijn vrij, die willen er op uit. Of je nou op Koningsdag begint of een dag later, ze komen. Het was wel een mooie test geweest.”

'Moet je dan zeggen: jij mag niet?'
Vanuit Den Haag wordt al verder gekeken. Er wordt gesproken over een wet die op 1 juli moet ingaan. Het bezoek aan evenementen, musea, theaters en terrassen is dan alleen nog mogelijk als er een bewijs kan worden getoond, dat de gast is gevaccineerd. “Ik hoop echt dat daar massaal tegen wordt geageerd”, zegt Hüning. “Als dat waarheid wordt krijg je een verdeling in de maatschappij. Zij die wel of niet gevaccineerd zijn en de anderen.” Dat wil Hüning niet. Er zijn immers mensen die zich principieel niet willen vaccineren. “Die nemen dat risico.” Hij gaat er vanuit dat de inwoners in de Achterhoek hun gezond verstand gebruiken en dat ze - als ze grieperig of snotterig zijn - thuis blijven. Of deze versoepeling het begin van het einde van alle corona-ellende is? “Dan hoop ik dat we nooit meer dicht hoeven op deze manier.” Het was een vreemde gewaarwording. Een ondernemer is altijd aan het werk. “En dan heb je zo’n rustperiode”, zegt Hüning. “Alles in de war, niet alleen financieel, maar ook mentaal.” Hij moet er niet naan denken dat door een stijgend aantal besmettingen de versoepelingen toch nog worden afgeblazen. “Dat gaan heel veel mensen niet trekken.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden