Bert-Jan Westendorp heeft veel plezier in zijn winkel in (meestal) tweedehands zwembadspullen. Foto: Liesbeth Spaansen
Bert-Jan Westendorp heeft veel plezier in zijn winkel in (meestal) tweedehands zwembadspullen. Foto: Liesbeth Spaansen

Bert-Jan Westendorp haalt voldoening uit ‘groene’ zaak

‘Het is eigenlijk een recycle-bedrijfje, maar dan voor zwembaden’

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Na vele jaren ervaring met sporthallen en zwembaden en alles wat daarbij komt kijken, wordt Bert-Jan Westendorp uit Steenderen nog altijd vanuit heel Nederland voor advies gebeld. Na zijn pensioen bleef hij in de sportbranche actief met zijn bedrijf SwimIntegraal en richt zich op het behoud van zwembadartikelen, jacuzzi’s en opleiding.

Leerkracht zwembadmachinist
Bert-Jan Westendorp geeft als CRKBO Geregistreerd Docent praktijkonderwijs aan medewerkers van zwembaden binnen de opleiding Zwembadmachinist, modules 1 en 2. “Ted Verbeek is deze opleiding gestart zo’n tien jaar geleden. Hij heeft me er twee jaar geleden bij gevraagd omdat het een grote vlucht neemt. Nederland telde in 2020 bijna 1.900 zwembaden en het personeel moet opgeleid worden. We geven theorieles en praktijkles vanuit ons praktijklokaal in Zwembad Dukenburg in Nijmegen. Daar staan verschillende opengewerkte installaties, zodat de leerlingen het proces van binnen uit kunnen zien.” De examens worden afgenomen door vakopleidingsinstituten NRZ, maar ook de ENVOZ die zelfs internationaal erkende diploma’s uitgeeft.

Tweedehands zwembadmaterialen
Bert-Jan heeft onlangs aan de Toldijkseweg in de voormalige supermarkt van Willemsen op 160 vierkante meter allemaal zwembad-gerelateerde materialen geplaatst. “Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of ik heb het wel. Bijvoorbeeld kleedhokjes of lockers van ijzer of trespa, maar ook kleerhangers, (chloor)pompen, schoonmaakbenodigdheden, waterspuitbeesten, bodemstofzuigers, trapjes, een ‘gat’, rolstoelen, bouten en moeren, computerschermen of een beamer”, somt hij op. “Of een complete beveiligingsinstallatie met camera’s. Allemaal spullen die ik ophaal als er ergens een zwembad wordt afgebroken. Soms zelfs nog gloednieuw materiaal wat op voorraad lag in het bad, maar in de nieuwbouw niet wordt meegenomen.”

Het begon allemaal in Raalte. “Ik stond daar bij het zwembad en zag een grijper in de machinekamer een grote hap wegnemen. De spullen verdwenen direct in een afvalcontainer”, rilt Bert-Jan er nog van. “Er werd voor een kapitaal weggegooid. Ze weten niet wat ze hebben, wist ik toen. Ik begon voor mezelf een bedrijfje in tweedehands zwembadspullen. Concurrentie heb ik niet, ik ben de enige in Nederland die dit doet.”

Bert-Jan vindt duurzaamheid belangrijk


Na een tip over een sluitend zwembad gaat hij er op af en haalt spullen op zoals speeltoestellen, afdekdekens of machineonderdelen. In zijn werkplaats onderzoekt Bert-Jan de aangekochte spullen en repareert ze zo nodig. Vaak wordt het direct doorverkocht maar soms belandt het in de opslag.
Veel kan worden hergebruikt en de prijzen zijn vriendelijk voor zwembaden die een krap budget hebben. Ook al is hij formeel gepensioneerd, duurzaamheid vindt hij belangrijk. ”Het is ook nog leuk werk en er blijven contacten in het werkveld.“
Een leuk extraatje is dat je bij Bert-Jan ook terecht kan voor jacuzzi’s. “Ik ben daar zelf een liefhebber van”, lacht hij. “Ik importeer ze zelf vanuit Hongarije. Voor het onderhoud kan ik een collega vragen.”


https://swimintegraal.nl/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden