Van links naar rechts: René, Monique, Niels, Maikel, Patrick en Jimmy. Foto: Karin Stronks
Van links naar rechts: René, Monique, Niels, Maikel, Patrick en Jimmy. Foto: Karin Stronks

‘Waar anderen een stap naar achteren zetten doen wij een stap vooruit’

Nieuwe gezichten bij politie gemeente Aalten

Door Karin Stronks

AALTEN/DINXPERLO – Er is een aantal personele wisselingen bij het cluster van de politie in de gemeente Aalten. In de nazomer zijn twee nieuwe leidinggevenden begonnen, ook onder de wijkagenten zijn naast de vertrouwde mensen een paar namen toegevoegd. Hieronder stellen we de politiemensen voor, ook de ‘oude garde’ komt voorbij.

We zitten in de werklocatie van het team Achterhoek-Oost aan de Köstersbulte. Jimmy Gecer en Patrick Hartog zijn de leidinggevenden van cluster Aalten/Dinxperlo. Ze kennen elkaar al jaren, zijn goed op elkaar ingespeeld. Jimmy, met zijn roots en nog steeds wonend in Twente, geeft aan: “Dat heeft een positieve weerslag op onze groep. We hebben de taken goed verdeeld en Patrick en ik geven samen sturing en leiding aan cluster Aalten. We zijn allebei gedreven en enthousiast. In onze groep zijn vier wijkagenten en een jeugdagent actief, totaal zijn we met een kleine twintig mensen.”

Roeping
De in de Betuwe wonende Patrick vertelt: “Wij zijn voorstander van een integrale aanpak, dus samenwerken met de gemeente, Figulus Welzijn en ouders, verzorgers. In de gemeente Aalten is naoberschap een groot goed. De gemeenschap houdt zichzelf overeind, mensen zijn nuchter hier. We merken dat vertrouwen hier belangrijk is, als mensen dat in ons hebben kloppen ze wel bij ons aan als er iets aan de hand is.” Patrick en Jimmy zijn het met elkaar eens, werken bij de politie komt vaak voort uit een soort roeping, passie. “Zorgen voor veiligheid, maar ook handhaven zijn onze taken. De nieuwe slogan van de politie zegt genoeg: Waar anderen een stap naar achteren zetten doen wij een stap vooruit.”

Drempel
Een ‘oudgediende’ is wijkagent Monique van Gelder, geboren in Aalten. Ze zegt: “Ik heb het prima naar mijn zin hier door de diversiteit van het wijkwerk en onze aanpak om het samen met de hulpverleners en de gemeente buiten beter te maken. Zo hebben we in het najaar project Hyena opgezet, als ‘donkere dagen-offensief’. We hebben alle wijken doorgespit, veelal per fiets. Een mooi initiatief om de buurt veiliger en alert te maken! We merken dat er nog steeds een drempel is om bij verdachte situaties 112 te bellen.” Monique ziet dat de coronaregels er diep inslaan bij ondernemers. “Het gaat me aan het hart als ik zie hoe zwaar ze het hebben. Maar ik zie ook mooie ontwikkelingen en innovatieve ideeën ontstaan.”

Buitengebied
René ten Bruin loopt ook al wat jaartjes mee in de gemeente Aalten, hij is wijkagent van het buitengebied. Hij heeft al diverse taken gehad, onder andere dertien jaar bij de ME gezeten. Hij vertelt: “Bij de ME sta je altijd met je neus vooraan. Bijvoorbeeld bij de huldiging van het Nederlands Elftal op het Museumplein in Amsterdam en het landskampioenschap van FC Twente en een bezoek van voormalig president Obama aan Den Haag bij de NSS-top!” Werken in de gemeente Aalten bevalt hem goed, volgens René zijn mensen hier vriendelijk en goed aanspreekbaar. Hij zegt: “Verschillende partners weten elkaar steeds beter te vinden, problemen worden integraler aangepakt zodat de burger steeds beter geholpen wordt!”

Attent
Sinds een jaar werkt Niels Klumper als wijkagent centrum in Aalten. Ondanks dat het niet zijn jongensdroom was om bij de politie te gaan is hij blij met zijn baan. “Ik probeer op mijn eigen manier, uiteraard binnen de normen en waarden van de politie, invulling te geven aan mijn werk als wijk-/politieagent.” Volgens Niels is Aalten qua ligging en natuur een prachtig dorp. Hij geeft aan: “De bewoners zijn relaxed, zelfredzaam en attent, uitzonderingen daargelaten natuurlijk… Anders hadden wij nauwelijks iets te doen!”

Contact
Jeugdagent in de gemeente Aalten is Maikel Boomkamp. Hij is van oorsprong elektricien en gaat in 2013 als beveiliger aan de slag in TBS kliniek Oldenkotte, Rekken. “Toen Oldenkotte moest sluiten vanwege bezuinigingen solliciteerde ik naar de functie hoofdagent. Bijna zeven jaar geleden ben ik bij de politie begonnen en het bevalt prima”, vertelt Maikel. Sinds 2018 werkt hij in de gemeente Aalten. “Als jeugdagent ben je veel in contact met de burger, werkt samen met verschillende ketenpartners en we denken oplossingsgericht bij problemen in de wijk. Dat spreekt me enorm aan”, aldus Maikel. Over het werk als jeugdagent, zegt hij: “De jeugd heeft de toekomst en op scholen jongeren enthousiast maken over ons beroep, zijn dan ook leuke dingen om te doen!” De gemeente Aalten is volgens Maikel een gemoedelijke gemeente waar de mensen zich, uiteraard op een respectvolle manier, laten aanspreken. Werken in de Achterhoek bevalt hem dan ook prima.

Grens
Addy Donderwinkel is sinds augustus 2019 wijkagent in Dinxperlo en De Heurne. Daarvoor bekleedt hij diverse andere functies bij de politie, waaronder verkeerscoördinator en rechercheur in een woninginbrakenteam. Over het werken zo vlakbij de grens vertelt Addy: “De samenwerking met mijn Duitse collega’s brengt mooie dingen naar voren. Ik kan mij een nachtdienst herinneren waarbij Duitse collega’s een achtervolging hadden die richting Dinxperlo ging. Uiteindelijk had alleen de Duitse politiehelikopter nog zicht op de persoon. De piloot van de Duitse politiehelikopter vertelde mij precies door welke weilanden hij had gelopen en waar hij zich onder een dekentje had verstopt. Het resulteerde in een mooie aanhouding samen met de collega’s van Bocholt!” Addy heeft op Schiphol en in Rotterdam gewerkt. Hij glimlacht: “Dan waardeer je als Achterhoeker de manier van leven en de mentaliteit in de Achterhoek des te meer. Wij hebben het in de Achterhoek goed voor elkaar maar het kan altijd beter. Maar wij hebben elkaar daarvoor wel nodig en ik zal als wijkagent zeker mijn steentje bijdragen waar het kan.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden